Тези, които имат за цел да се хранят и живеят здравословно, често се опитват да заместят някои вредни храни със здравословните им алтернативи. В редица случаи обаче замяната не се оказва толкова добра.

Bright Side правят списък от общоприети правила, които е по-добре да се игнорират, ако искате да се храните с "чиста" храна.

Ябълков сок вместо кола

Ябълковият сок се смята за здравословната алтернатива на безалкохолните. Реално в чаша сок има повече калории, отколкото в колата. Затова, ако се стремите към здравословно хранене, изберете вода и забравете и за двете напитки.

Свежите зеленчуци са по- здравословни от варените

Реално някои зеленчуци е по-добре да се ядат варени или минали през топлинна обработка. Така например морковите съдържат повече каротеноиди, а доматите повече ликопен, ако не са сурови.

Когато сте на диета, можете да ядете суши

Всеки, който внимава за въглехидратите, предпочита да поръча суши като здравословна алтернатива на други ястия. В действителност, една порция рулца от сьомга съдържа повече въглехидрати, отколкото един бургер, въпреки че последният е по-калоричен.

Ако искате да отслабнете, трябва да изберете нещо по-малко вредно за фигурата ви.

Соевият сос е по-добър от солта

Диетолозите съветват да избирате соев сос вместо сол – оказва се обаче, че само едно посещение на китайски ресторант може да доведе до консумацията на няколко дневни дози от сол, без дори да забележите. Затова е по-добре да добавите малко сол към храната, отколкото да смятате, че има здравословен заместител.

Медът е по- добър от захарта

Всеки знае, че захарта е вредна за фигурата и здравето, затова добавяте мед към всичко, което искате да бъде подсладено. В интерес на истината, той е по-калоричен от захарта.

Разликата не е толкова голяма, но консумирайки го, няма да имате никакъв напредък в желанието да намалите теглото, това е сигурно.

Сушените плодове са най-добрата закуска

При процеса на дехидратация плодовете губят до 80% от витамините и антиоксидантите си. Това означава, че е по-добре да хапвате пресни плодове. Освен това някои сушени плодове се обработват с химикали и се подслаждат допълнително.

Пуканките не са здравослвони

Според изследвания, пуканки, които са приготвени на горещ въздух, са здравословна и полезна храна. Купа с пуканки съдържа почти два пъти повече антиоксиданти и полифеноли спрямо някои плодове или зеленчуци.

Освен това те съдържат и фибри. Това, разбира се, не означава, че може да ядете купища от тях, но са вариант за междинна закуска.

Сиренето е най-големият враг на диетата

Повечето диети твърдят, че е по-добре да забравите за сиренето, защото съдържа много мазнини и калории. Все пак може да хапвате малко от него, защото съдържа повече калций от всеки друг продукт. То също така съдържа линолова киселина, която потиска натрупването на мазнини и помага да отслабнете.

Алкохолът е вреден във всякакви количества

Един от митовете на здравословната диета е, че алкохолът трябва да бъдат изтрит от живота на човек, който се грижи за своето здраве. Въпреки това, виното има полезни вещества, като полифеноли, които поддържат кръвоносните съдове. Не забравяйте да се придържате към правилото за една чаша, все пак.

Здравословните мазнини правят храната по-добра

Кокосовото масло, ленено масло, тиквено масло ... Всички те са станали неизменна част от живота на този, който се стреми към здравословно хранене.

Много от тях ги използват при готвене, без да знаят, че ако се нагреят, могат да бъдат опасни поради голямото количество ненаситени киселини. Някои масла трябва да се консумират само сурови.

Обезмаслените продукти са по-здравословни

Много хора са толкова обзети от желанието да отслабнат, че консумират само обезмаслени продукти. Реално те могат да бъдат обаче по-калорични от обикновените заради допълнителните съставки, които се прибавят с цел подобряване на вкуса. Освен това те съдържат по-малко витамини и полезни вещества.