Представете си, че всеки избор, който правите в живота, е свързан с "ведро". Миенето на зъбите попада във "ведрото за лична хигиена".

Работата по вашия роман попада във ведрото за "писане" или "креативност". Посещенията във фитнеса влизат във ведрото за "здраве". Така имате 5, 6 или 10 основни ведра, които съставляват начина, по който живеете живота си – работа, креативност, здраве, сън, социален живот, семейство и т.н., пише Inc.com.

Винаги, когато отделяте време, за да свършите нещо, каквото и да е, това е време, което инвестирате в съответното "ведро". Това е един много просто начин да си представите концепцията за това, че човек трябва да се упражнява и за "10-те хиляди часа, които са необходими, за да усвои нещо."

Колкото повече време влагате в дадено ведро, толкова повече инвестирате. Колкото повече инвестирате, толкова повече "имате." На теория, с колкото повече разполагате от дадено имение, толкова по-добри сте.

Нещото, в което много хора грешат, е, че смятат, че малките задачи или навици не са важни. Както и при инвестирането обаче, малките неща се трупат.

Всеки малък избор е от значение, защото всеки избор е време (пари) в едно от вашите "ведра."

Ако искате да направите големи промени в живота си или да постигнете големи цели, тогава трябва да осъзнаете важността на малките подробности по пътя, който изминавате.

Ето няколко малки ежедневни навика, които могат да доведат до големи резултати:

1. Ставайте сутрин, когато сте казали, че ще станете.

Настройването на алармата е само половината битка. Истинската цел на настройването на аларама и след това ставането от леглото е да спазите това първо обещание за деня.

Когато настройвате алармата си предната вечер, вие давате обещание, че ще станете в този час. Ако след това се събудите и го пренебрегнете, започвате деня си грешно. Нарушили сте първото обещание пред себе си.

Тук не става въпрос за това да станете навреме. Тук става въпрос за това да практикувате навика да правите това, което сте казали, че ще направите. Какъв по-добър начин да се упражнявате от първото нещо, което трябва да свършите всяка сутрин?

Вижте още: 9 навика на богатите хора, които не струват нищо

2. Записвайте си по 10 идеи на ден.

Това е навик, който американският автор и блогър Джеймс Алтушър споделя в Quora.

За да ви идват страхотни идеи, ви е необходим мускул – раждането на идеи тренира този мускул, така че той да бъде свеж и в добро състояние. Носете си нещо за писане с вас или използвайте за това телефона си и през деня си записвайте идеите, които ви идват на ум. Ако записвате собствените си идеи, мозъкът се чувства сякаш идеята е била оценена.

Практикувайте това в продължение на няколко дни и ще видите, че ще започнете да плувате сред страхотни идеи.

3. Хранете се здравословно сутрин, обед и вечер.

Това е особено важно. Човек винаги има време за хранене, а ако няма, тогава нещо не е в ред и го очакват по-големи проблеми. Личното здраве е над всичко и това е причината да намирате време за хранене.

Ако не го правите, в някакъв момент ще трябва да възстановявате пораженията от всичко това и то ще бъде още по-предизвикателно. Много по-лесно е да действате превантивно по отношение на здравето си, отколкото реакционно.

Използвайте времето, докато закусвате, за да четете. По време на обяд използвайте времето да се видите с някого. По време на вечерята използвайте времето, за да бъдете с любимите си хора. Това не е чак толкова голяма инвестиция, но помага много за това да сте здрави и да не сте стресирани.

4. Четете по 30 минути всеки ден.

Хората до голяма степен подценяват това колко бързо може да се прочете една книга. С 20-30 минути четене на ден можете да прочетете една книга със средна дебелина за около две седмици. Това прави две книги на месец, или 24 книги на година. Представете си колко повече неща ще знаете, ако четете по 24 книги повече на година.

Тридесет минути не е много време. Можете да четете, докато пътувате до работа. Можете да го четете, докато чакате на опашка в магазина. Може да вместите 10 минути тук и 20 минути там, но четенето по 30 на ден е от съществено значение, за да поддържате мозъка си свеж и постоянно да учите нови неща.

Винаги учете нови неща. Намирайте време да четете.

5. Върнете се обратно в тялото си.

Физическото здраве е от съществено значение за поддържането на бистър и отворен ум. Особено ако работата ви представлява взиране в екран по 8-10 часа на ден, е много важно да отделяте най-малко по 30 минути или часа, за да се върнете отново в тялото си, независимо дали става въпрос за йога, фитнес, бокс, бягане, дълга разхода и т.н.

Идеята тук е, че полагането на усилия по малко всеки ден, за да предотвратите здравословни проблеми, е много по-ефективна от това да ви се налага да оправяте всичко, след като вече сте паднали в дълбокото.

6. Медитирайте по 15 минути на ден.

Наричайте това както искате – медитация или седене в покой. Идеята е, че трябва да намирате време, за да се свързвате с вашите мисли.

Медитацията е популярна практика сред много успелите хора, а много хора заявяват, че нито един друг ежедневен навик не е имал по-голям ефект върху живота им.

Идеята на този навик е да сте наясно с това какво ви притеснява или кое ви кара да се чувствате добре, или с какъв проблем трябва да се захванете, за да можете да добиете ясна представа какво трябва да направите. Това е нещо като да виждате в бъдещето.

Ако можете да разрешите проблема, преди да излезе от контрол, си спестявате много време и енергия. Ако пък се чувствате страхотно и прекалено амбицирани, сега може би е подходящият момент да предприемете повече рискове.

Проверете, като се консултирате със себе си. Петнадесет минути на ден не са толкова много, нали?

Вижте още: Защо се отказах от милионерските навици рано сутрин

7. Размишлявайте преди лягане.

Отделяйте по пет минути преди лягане, за да размишлявате. Записвайте си (писането тук е важно) няколко неща, които са минали особено добре и други неща, които бихте искали да свършите по по-различен начин на следващия ден.

Причината тази практика да е много ефективна е, защото при нея сте наистина честни със себе си. Тя ви позволява да спрете за момент, да се потупате по гърба за последните си постижения и също така постоянно да търсите начини да се усъвършенствате.

Без да размишлявате върху изминалия ден, нямате истинска посока накъде да поемете.

Пет минути преди лягане е всичко, от което имате нужда.