Акциите на четири нови компании се търгуват от днес

814
Акциите на четири нови компании се търгуват от днес

Броят на публичните компании, търгувани на Българска фондова борса, се увеличи с още четири. Това са Унифарм АД, Европа Лайн Груп АД, Балкан Проджекти Мениджмънт ЕАД и Сити Пропъртис АДСИЦ. Представители от четирите компании удариха камбаната, с чийто звън бе поставено началото на седмичната търговия за БФБ.

Преди време чух изречението, че борсата не бива да се възприема като бинго зала. Хареса ми и ето ни тук, каза Огнян Палавеев, изп. директор и председател на УС на Унифарм АД.

Той допълни, че компанията е с 30-годишна история на фармацевтичния пазар от единайсет години и функционира като частно дружество.

С придобиването на публичния статут от Унифарм АД целят получаване на реална пазарна оценка, консолидация със своите партньори, повишаване на доверието към дружеството и др.

За изтеклото тримесечие на тази година нетната печалба на Унифарм е 1.22 млн. лв. при 1.49 млн. лв. година по-рано. Към 31 март на 2007 г. приходите възлизат на 4.92 млн. лв. спрямо 4.26 млн. лв. за същия период на 2006 г. Основният капитал на дружеството е 500 хил. лв., разпределен в същото количество акции.

Според информация на сайта на Унифарм АД, от 2000 г. фармацевтичната компания се слива със Софарма. Огнян Донев е и член на Надзорния съвет.

Вярваме в развитието на Българска фондова борса и европейското бъдеще на България. Ето защо решихме да се листнем на БФБ, коментира Николаос Богониколос, изп. директор на Европа Лайн Груп АД.

Компанията е с предмет на дейност консултантска дейност в областта на Европейските фондове и политики, осъществяване връзки с български и чуждестранни пазари, търговска дейност, участие в чужди и местни фирми, друга дейност, за която няма забрана, постановена със закон.

Марчело Джоварини, изп. директор на Балкан Проджекти Мениджмънт ЕАД, заяви, че целта на листването на компанията на БФБ е намирането на стратегически инвеститор от областта на химическата промишленост. Според него публичността на едно дружество повишава доверието към него.

По данни на Джоварини фирмата е учредена през 1992 г. с три основни направления на дейност – дистрибуция на химични суровини, производство на ЛАБСА (линейна алкил- бензен сулфонова киселина) и дистрибуция на автокозметика и аксесоари за автомобили. Компанията е и официален дистрибутор на автокозметиката на Arexons.

Производството на ЛАБСА става съвместно с Веила АД, собственик на инсталацията. През 2004 г. БПМ закупува инсталацията. През 2005 г. компанията развива съвместен проект с Procter & Gamble и др.

Стоян Тошев, председател на СД на Сити Пропъртис АДСИЦ, представи накратко дейността и плановете на дружеството със специална инвестиционна цел. Той обяви, че предстои интензивна работа по проекта в с. Маджаре, община Самоков.

Предвижда се проектиране и изграждане на петзвезден хотел (с разгърната застроена площ от около 5 000 кв. м) с ресторант, конферетни зали, басейн, сауна, зала за боулинг, ледена пързалка, фитнес и др. спортни и увеселителни съоръжения.

По данни от проспекта Сити Пропъртис АДСИЦ планира да закупи терен с площ около 3 000 кв. м в южните райони на София. Теренът ще бъде използван за изграждане на затворен жилищен комплекс.

Дружеството ще закупи и парцел в регулация в гр. София, р-н “Младост”, в близост до Бизнес парк София с площ 1 500 кв. м при цена 150 евро/кв. м. Върху парцела ще бъде изградена луксозна офис сграда с РЗП 5 000 кв. м, става ясно още от проспекта на фонда.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg