Австралийските ферми за добитък, които са по-големи от Израел

1946
Австралийските ферми за добитък, които са по-големи от Израел

© Pixabay/Instagram

В Австралия фермите за добитък, наречени cattle station и еквивалентни на американските ранчо, са немислимо големи. Толкова големи, че някои от тях са по-мащабни от някои европейски и африкански страни.

Вземете например Anna Creek - известна ферма за добитък в Южна Австралия, разположена близо до пустинята Симпсън. Тя обхваща почти 24 000 квадратни километра.

За сравнение, Израел е с площ от едва 21 000 квадратни километра, а най-голямото ранчо в Америка е малко над 3 300 квадратни километра. Всъщност, може би има близо сто ферми за добитък в Австралия, които са по-големи от най-голямото американско ранчо, посочва Amusing Planet.

Австралийските ранчо са с огромен размер поради климата на континента. Повечето от тях се намират в северната част и в централните райони на австралийската пустош, където климатът е толкова сух, а растителността толкова нарядко, че е необходима голяма площ за отглеждане на добитъка.

Дори във ферма за едър рогат добитък - толкова голяма, колкото е Anna Creek, обикновено се отглеждат около 17 000 животни през добър сезон.

Anna Creek е била собственост на сър Сидни Кидман, така наречения "цар на едрия рогат добитък" в Австралия, който през целия си живот е собственик на големи площи земя в страната.

Кидман е на 13 години, когато бяга от дома си в Аделаида през 1870 г., само с 5 шилинга в джоба и едноок кон, който купува със спестяванията си.

През тийнейджърските си години той работи като търговец на говеда и прави пари, като предоставя услуги на новоизникващите минни градове. В крайна сметка, спестява достатъчно, за да си купи собствено ранчо.

Кидман започва да придобива и други имоти и през Първата световна война вече е най-големият земеделски стопанин в света. В един момент размерите на имотите му надхвърлят площта на цялото Обединено кралство.

Семейството му все още притежава повече от 10 милиона хектара, или около три четвърти от Англия. Със стадо от 185 000 говеда, S. Kidman & Co е един от най-големите производители на говеждо месо в Австралия.

Има поне 19 ферми за добитък в Австралия, чиито размери надхвърлят 10 000 хектара. Четири от тях надхвърлят 15 000 хектара.

Те са толкова големи, а площта за паша е толкова разпръстната, че отнема седмици, за да приберат всички говеда. В миналото това правели каубои на коне, а днес дейността се извършва със самолети и други транспортни средства.

Десетте най-високо оценени имота в светаОт Хемптънс до Хонконг - тези имоти впечатляват

Поради отдалечеността и размера на австралийските ферми за добитък, животът на обитателите им е много изолиран. Най-близкото населено място често е на ден път с кола.

Така че тези ферми функционират като малки градове с училище за децата на собствениците и работниците, малък магазин, който предлага най-важните продукти, и евентуално развлекателна или бар зона.

Електричеството обикновено се осигурява от генератори или слънчеви панели. Интернет и телевизия се доставят чрез сателит.

Anna Creek понастоящем е собственост на Williams Cattle Company, която придобива имота от S. Kidman & Co през 2016 г.

Името "Кидман" и "Австралия" неслучайно ви напомнят за актрисата Никол Кидман. Всъщност тя е потомък на сър Сидни Кидман.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg