За някои хора сушите е едно от най-смелите неща, които са яли. За други обаче това си е направо детска игра. Повечето страни имат свои собствени странни деликатеси, като някои са откровено гадни.

Във Виетнам се смята, че змиите имат големи лечебни качества. Така че в страната се прави напитка, наречена змийско вино. Отровна змия се поставя в бутилка, пълна с алкохол. Етанолът разгражда отровата и я прави безопасна за пиене.

Рибата тон е много вкусна храна, но повечето нейни консуматори премахват една част от нея, преди да я сложат на масата - очите. Те обаче са доста популярни в Япония и се продават отделно от рибата.

Скаридите на снимката по-горе не са сготвени. Те се поставят в разтвор, който ги зашеметява достатъчно дълго, за да бъдат консумирани живи.

Sannakj е много популярно източно ястие. Готвачът пържи жив октопод - така пипалата му все още се движат, когато го сложат в чинията ви.

Вижте още: 12 храни, които са забранени в Америка

Насекомите и влечугите са отличен източник на протеини, но на Запад не ги обичат. A змията на снимката, набучена на шиш, изглежда вкусна. Както и скорпионите, а в Камбоджа пържените тарантули са невероятно популярни.

На Запад хората ядат само неоплодени яйца. В други страни е точно обратното – яйцата със зародиш на жар са ценени като вкусен деликатес, нарчен balut. Популярни са супите от прилепи, а и гущери често се използват за ароматизирането на този тип ястие.

И ако си мислите, че поне едно от показаните блюда на горната снимка е нормално ризото, грешите. Това всъщност са гигантски ларви на мравки, а ястието е известен като escamoles.

Смята се, че виното с мишки има възстановителни свойства. Жителите на Далечния изток слагат в алкохолното питие новородени мишки, за да подсилят имунитета си.

Сравнително нормално изглеждащо, това сирене всъщност е забранено за употреба в някои части на Италия. Това обаче не пречи на хората да го приготвят – то се прави по същия метод като нормалните сирена. Или поне докато се добавят живи ларви към сместа.

Личинките се хранят със сиренето и то минава през тяхната храносмилателна система. За да го консумира, човек трябва да отстрани ларвите или да ги изяде живи.

Зрънцата кафе, показани на снимката, са Kopi Luwak. Те също се радват на подобна съдба – само че минават през стомаха на невестулка.

Вижте още: Девет от най-опасните храни в света

Пърженият телешки мозък не е толкова рядко срещан деликатес. Сандвичът на снимката може да се намери в някои области на САЩ.

Европейското ястие, което включва готвенето на овча глава, се прави и у нас. Заешки глави, като показаните по-горе, пък се сервират за обяд в Китай.