Най-отвратителните храни
След развихрилия се в Европа скандал с конско месо много от нас могат да го добавят към списъка с екзотични храни, които са опитвали.
Разбира се, екзотиката е въпрос на гледна точка. Някои народи не виждат нищо лошо в това да имат хлебарки в менюто си, други пият кафе, преминало през стомаха на животни.
Ето някои от най-екзотичните храни в света. Съветваме ви да не четете това с обяда си.
Дуриан
Това не е плод, който можете да намерите в магазина на ъгъла. Най-характерното нещо за него е миризмата – нещо средно между тор, повръщано и развалена храна.
Странното е, че много животни явно обожават аромата му, защото изминават километри, за да го намерят. Още по-странно е, че ако пренебрегнем миризмата, казват, че е дуриан е вкусен.
Вино с мишки-бебета
В Китай и Корея това вино се счита за имуностимулиращо. Приготвя се, като малки мишки се поставят живи в оризово вино. Оставя се да ферментира. Казват, че на вкус прилича на бензин (не се знае защо някой е пробвал бензин).
Жив октопод
А, октопод, нищо екзотично, ще си кажете. Не и когато се яде суров. И под суров имаме предвид жив. Този вид ястие е деликатес в Корея. Обикновено се консумират, навити на пръчка или нарязани, докато все още мърдат.
Крекер с пчели
Какво ще кажете за един крекер? Но изпечен с пчели. Ястието е популярно в Япония. Това е буквално закуска с пчелни жила.
А това са най-гадните деликатеси
Желиран нос от лос
Лосовете определено имат големи носове. Може би затова в Аляска ги желиран и хапват като деликатес.
Мозък от маймуна
Все още в доста части на света, като Китай, Африка и Южна Азия, се консумират маймунски мозъци. И е направо варварско, когато се разказва как се ядат направо от маймуната. За щастие, това май са само легенди.
Земни червеи
Специалитет на ресторант в Хърватия са земните червеи. Всъщност, те се ядат от векове. Причината – полезни са. Съдържат много желязо и протеини.
Хлебарки
В много части на света хапването на насекоми е традиция. Учените дори смятат, че това е храната на бъдещето, когато традиционните храни станат прекалено скъпи и недостъпни.
За западните вкусове хлебарките са гадни. Тези, които се ядат обаче, са чисти и хранени с плодове и зеленчуци. Предлагат се пържени, печени или варени и имат вкус на мазно пиле.