Броят на осъществените IPO-та през август най-нисък от 1992 г. насам

704
Броят на първични публични предлагания в световен мащаб е бил най-малък през август от 1992 г. досега, а 2008 г. е на път да се превърне в най-лошата по отношение на IPO-та от 2003 г. насам, показват данни на компанията за финансови услуги Keefe, Bruyette & Woods (KBW).

Броят на IPO-тата в световен мащаб е бил солиден през юли, но пада през август до 23, което е най-ниското ниво от 1992 г. насам, според Лорен Смит, анализатор в KBW.

Общо 292 световни IPO-та са изтеглени или отложени от началото на годината, като за 44% от тях това се е случило в периода май-юни, което подчертава още веднъж предизвикателните пазарни условия за предстоящите 211 IPO-та на стойност почти 42 млрд. долара.

Дори и ако активността на IPO пазара се върне към нивото си от юли, 2008 г. е на път да се превърне в най-лошата година откъм брой на първични публични предлагания от 2003 г. насам.

Този месец също така най-вероятно ще е най-лошият август откъм сливания и придобивания (M&A) в САЩ от началото на 90-те години на миналия век.

Спадът в инвестиционното банкиране, слабият икономически растеж, високата инфлация и нарастващата безработица обрисуват една доста мрачна картина за фондовите и кредитните пазари в краткосрочен и дългосрочен план, според KBW, която става последната банка намалила прогнозите си за печалбите на Goldman Sachs, Morgan Stanley и Lehman Brothers това тримесечие.

Смит очаква още намаления на стойността на цени книжа, свързани с ипотечни заеми, независимо че загубите за банковия сектор в световен мащаб до момента възлизат на 506 млрд. долара, като 254 млрд. долара са отчетени от щатски финансови институции.

Смит е намалила прогнозите си за печалбата на Lehman Brothers от 0.26 долара печалба на акция до 3.66 долара загуба на акция. Печалбата на Goldman се очаква да падне от 4 на 2.17 долара за акция, докато тази на Morgan Stanley от 0.78 до 0.73 долара за акция, според Смит.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg