Да се потопиш в света на тоталитаризма

888
Да се потопиш в света на тоталитаризма

© Bohdan Poshyvailo, Михаил Палинчак

В Музея „Иван Гончар“ беше открита изложбата Battle of memories: митове и реалности от съветската епоха, която позволява да се потопим в живота на Брежневското време.

Чрез бита, средствата за пропаганда и артефактите от онези време, които формират емпатично потапяне в света на „малкия човек“ на тоталитарната епоха, изложбата дава възможност да се погледне извън пределите на лъжливите убеждения и представи.

Така съвременното поколение може да изгради собствено мнение за онези времена.

Мнозина и днес идеализират образа на съветската действителност. Това не се прави случайно, тъй като връщането към СССР представлява идеологическа база на руската пропаганда…

Както показва практиката в Русия, там младите хора, родени далеч след 1991 г., благодарение на тази пропаганда, също изпитват носталгия по тези времена.

Те вярват в това, че тогава е било по-добре, отколкото сега. Вярват в това, че там е имало възможност за самореализация. И тези митове битуват в съзнанието на украинските младежи.


Поради това е изключително важно да се правят изложби, които десакрализират съветския мит, смята историкът Владимир Вятрович, един от идеолозите на проекта.

Изложбата се нарича „Битка на спомени“. И това наистина е битка между това, което се казва, че е било, и това, което всъщност е било, допълва Вятрович.

Мултимедийната изложба, която се помещава в 5 зали, съчетава контрасти.

След първата зала, в която е обособен кръг на украинската идентичност, изградена под натиска на всевъзможни заповеди и постановления, втората и следващите зали потапят посетителите в съветската атмосфера.

Нататък зрителят попада в стая, която демонстрира реалностите на съветския бит с примитивна посуда, пусти хладилни камери от магазини с табели на руски език „Яйца няма“ или „Обядвам“. Може да се види и типичният гардероб на съветския човек.

Този руски милиардер оцеля след битки с мафията, ченгета и ПутинМосковските мафиоти са сред първите, които научават колко трудно е да се вземе нещо от Дмитрий Каменщик

Четвъртата зала помага да се усети натискът на системата над тези, които са решили да имат собствено мнение, различно от „генералната линия на партията“.

Организаторите на изложбата съзнателно са се спрели на относително стабилни времена – епохата на Брежнев, когато не е имало масови репресии и геноцид, която и днес руската пропаганда най-силно прославя.

В експозицията са представени и информационни табла за култа към вожда, съветския империализъм, бита и т.н.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg