Търговският дефицит на Северна Корея с Китай се увеличава непрестанно, което повдига въпроса как страната успява да си набави чуждестранна валута, въпреки санкциите, наложени върху нея.

Дефицитът с Китай достига 1.9 млрд. долара за 2017 г., което е 141% ръст спрямо предходната 2016 г. Това е най-големият дефицит в търговията с Китай от 17 години насам, сочат данни, събрани от Aberdeen Standard Investments, цитирани от Financial Times.

Вносът на Китай от Северна Корея пада до 1.7 млрд. долара през миналата година, което е 6-годишно дъно. От друга страна, Северна Корея е внесла китайски стоки и услуги за 3.6 млрд. долара, което е 6% ръст на годишна база.

Пет начина, по които Северна Корея финансира ядрената си програмаКак се финансира Северна Корея? Вижте пет от най-популярните версии

Планираната среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун през юни тази година може да се тълкува като сигнал за евентуално падане на санкциите, които се предполага, че трябва да ограничат страната от достъп до чуждестранна валута.

Въпреки тези санкции, Северна Корея някак продължава да си набавя валута, с която да плаща за вноса на стоки и услуги от Китай.

„Това за известно време бе доста труден въпрос“, казва Алекс Улф, икономист към Aberdeen Standard. По думите му, търговията и финансовата система на Северна Корея оперират често по неофициални канали, поради което не попадат под радара на регулаторите.

Северна Корея отдава имоти под наем в БерлинИмоти в Берлин, притежавани от правителството на Северна Корея, се отдават под наем като конферентен център и хостел

Азиатската страна продава отбранителни системи на различни страни по света от години, но в последно време обнови арсенала си с далекобойни ракети, което може да означава, че продавайки тези технологии, значително е увеличила притока на чуждестранна валута, посочва Улф, който е бивш щатски дипломат, базиран в Китай.

Сирия и Мианмар имат продължително сътрудничество по отношение на балистичните ракети, сочат данни на ООН.

Санкциите на ООН, наложени през 2017 г., отрязаха много от каналите за търговия на Северна Корея, като износа на въглища, минерали, морска храна и текстил, посочва Майкъл Ковринг, главен съветник за Североизточна Азия към International Crisis Group.

Северна Корея кани чужденци да инвестират в казино круизЦелта е лайнерът да се движи до Югоизточна Азия и Владивосток в Източна Русия

Все още обаче доста граждани на Северна Корея живеят в различни държави по света, което може да означава, че тези хора трансферират валута към родната си страна. „Тези, които вече са зад граница, ще бъдат там, докато им изтекат визите, така че това все още осигурява приходи“, казва Ковринг.

Една мистериозна група севернокорейски работници се труди в компания на име Mansudae Overseas Projects, която се занимава с изграждането на паметници в стил социалистически реализъм из държави, като Намибия, Ангола и Мозамбик. Компанията работи с договори, подписани с местните власти, сочи доклад на ООН.

В Сенегал компанията е изградила 50-метрова бронзова статуя на мъж и жена, стоящи на ръба на скала, докато в Мозамбик Mansudae Overseas Projects е ангажирана за серия паметници, включително на бившия президент на африканската страна, се посочва в доклада.

ООН наложи санкции на арт студио, базирано във Флоренция, тъй като продава произведения на Mansudae Overseas Projects по интернет.

Защо Северна Корея се радва на биткойн манията?Спекулантите не са единствените, които празнуват внушителното поскъпване на виртуалната валута биткойн

За да може Северна Корея да внася стоки и услуги от Китай, първо трябва да трансферира валутата, натрупана в чужбина към себе си, а това е сложна задача, тъй като платежната мрежа Swift отразя връзката с всички местни банки през миналата година.

Паралелно с това САЩ наложиха санкции на китайската Bank of Dandong, за която се твърди, че подкрепя ядрената програма на страната.

В наши дни Foreign Trade Bank of North Korea все още разполага с офиси по света, сред които в Москва, Дубай и Пекин, по данни на ООН.

„Очевидно е санкционирана от САЩ и ООН, но продължава да поддържа представителства по света, които могат да осъществяват трансакции на чуждестранна валута“, казва Нийл Батия, анализатор към базирания във Вашингтон Center for a New American Security.