Някои ги харесват дълги и тънки, други предпочитат по-дебелата версия. Някои приготвяте с кората, а други е добре да запазят кръглата форма. Почитателите на пържените картофи обаче са единодушни за едно - те трябва да бъдат хубави и хрупкави. Но кой всъщност предложи тази проста и гениална идея за пържене на картофени пръчици в гореща мазнина?

Дълго време не беше ясно коя нация е изобретател на пържените картофи. Разбира се, повечето хора смятат, че САЩ като страна на бургерите са измислили и картофките. Но това не е така. И се разбира от името - Pommes de terre frites идва от френския език и означава „пържени картофи“.

Това обаче не означава автоматично, че французите са в основата на пържените картофи, тъй като в крайна сметка френският език се говори в много части на света. Реално две нации претендират за измислянето на пържените картофи - Франция и Белгия. И двете са убедени, че пържените картофи са измислени в тяхната страна.

Французите твърдят, че са пържили картофени пръчки под мостовете на Париж още през революцията от 1789 година. Белгия, от друга страна, разчита на документ от 1781 г., където се споменава за 100-годишен начин на приготвяне на картофени пръчици, според който те са измислени в края на 17 век.

Но как пържените картофи стават хрупкави?

Две неща са особено важни за това - от една страна, вече нарязаните картофени пръчки трябва да се измият няколко пъти във вода преди пържене, за да излезе нишестето. В края водата трябва да бъде много бистра. След това подсушете добре с кухненска хартия. Може също така да „бланширате“ пръчиците след нарязване. Те се заливат със 70 градуса гореща вода. Оставят се във водата за 4-5 минути, което премахва още повече нишесте и ги прави по-хрупкави по-късно.

Вторият съвет е също толкова важен за хрупкав резултат - поръсете картофите с малко оризово брашно преди пържене. То изтегля последната част от влагата от картофените пръчици.

Изборът на правилния вид картофи също не е без значение, когато става въпрос за приготвяне на перфектните пържени картофи.

Дали предпочитате да приготвите пържените картофи във фритюрника или във фурната е въпрос на вкус. Последният вариант определено е по-здравословен, тъй като е с по-ниско съдържание на мазнини, но тогава пържените картофи може да не са толкова хрупкави. Добра алтернатива е фритюрникът с горещ въздух, за който е нужно само малко масло.

Коя е най-добрата мазнина за картофи?

Тук също има различни опции. Можете да използвате растителна мазнина, като кокосова мазнина, мазнина от палмови ядки, фъстъчено масло или рафинирано масло от рапица, както и животинска мазнина. Белгийците например използват предимно телешка мазнина за пържене на пържените си картофи.