Елитен спортист разкри какво е изключил от менюто си за по-добри резултати
Състезателят по американски футбол Роб Гронковски извлича ползите от това да играе с Том Брейди, както на игрището, така и извън него.
В интервю за Insider 32-годишният Гронковски заяви, че се научил да премахва определени храни от менюто си като гледал как се храни Брейди и следвал някои от неговите навици по отношение на здравословния живот.
Тук трябва да припомни, че Брейди е на 44 години и играе на най-високо ниво, като миналата година двамата с Гронковски дори спечелиха Супербоул с отбора на Тампа Бей Буканиърс.
Нещото, което Гронковски ограничава най-много, е преработената захар.
"Обожавам десертите, но те трябва да са със естествени съставки," казва Гронковски. "Консумирам захар, но трябва да е органична тръстикова захар или органична кафява захар, а не някаква синтетична захар или високофруктозен царевичен сироп. Просто изцяло органични продукти."
Брейди е единственият куотърбек, с който Гронковски е играл професионално. Двамата има девет сезона заедно в Ню Инглънд Пейтриътс в периода 2010 – 2018 г., в който спечелиха три пъти Супербоул. В този период Гронковски става свидетел на това как Бреди става от 33 на 41 години, но продължава да играе на същото високо ниво и дори подобрява някои аспекти от играта си с напредването на възрастта.
Гронковски се отказа за кратко от футбола след сезон 2018, но след това се завърна, за да се присъедини към Брейди в отбора на Тампа Бей Буканиърс през 2020 г.
44-годишният Брейди премахва няколко хранителни групи и съставки от своето меню, според книгата му от 2017 г. "Методът ТБ12," който той и дългогодишния му хранителен и фитнес консултант Алекс Гереро превръщат в уелнес марка.
"Просто с времето научих, че всичко, с което той се храни, от десертите до основното ястие, са чисти продукти и храни," казва Гронковски.
Консумацията на преработена захар може да доведе до наднормено тегло и да повиши риска от животозастрашаващи заболявания.
Захарта се съдържа в естествена форма в много храни, като плодове, зеленчуци, млечни продукти, зърнени продукти и дори ядки. Тази захар обаче често се извлича и рафинира в продукти като високофруктозния царевичен сироп, който се съдържа в много от пакетираните храни в САЩ.
Според Healthline множество проучвания свързват консумацията на прекалено големи количества захар с наднорменото тегло и като рисков фактор за заболявания като диабет и сърдечни болести, депресия, деменция, заболяване на черния дроб и определени видове рак.
Популярните форми на естествена захар включват меда и кленовия сироп. Те предлагат малко по-голяма хранителна стойност с по-малко рискове за здравето, но въпреки това трябва да се консумират в умерени количества.