Хората в Европа са варили бира преди 6000 години. Това показва анализ на останки от зърнени култури по древни съдове, цитиран от Daily Mail.

Австрийски учени твърдят, че изтъняването на клетъчния слой на зърното е индикатор за малцов процес, който е много важен в пивоварството. В останки от зърна, намерени на пет обекта в Египет, Германия и Швейцария, е установено именно такова разграждане на клетъчната стена на зърното, наречено алеурон.

Специалистите са възпроизвели лабораторно малцоването и овъгляването на продуктите. С този метод те вече по-надеждно откриват бира или друга храна, преминала през малцоване в археологически находки.

Покрай разработването на метода учените от Австрийската академия на науките са намерили най-старите малцови следи в Европа - в Швейцария, на брега на Цюрихското езеро, и в Германия, в две селища на брега на Боденското езеро.

Всички са на възраст над 6000 години, колкото и египетските находки.

Бира вместо протеинов шейк? Да, възможно е! През 2015 г. на бял свят се появява JoyBräu – бирата за спортисти


В древните общества бирата е имала ритуална, социална и хранителна роля, смятат археолозите.