„Госпожо президент“: Как Newsweek пусна грешния брой

26950
„Госпожо президент“: Как Newsweek пусна грешния брой

Когато става въпрос за отразяването на събития с мащаба и значимостта на президентските избори в САЩ, е добре да се подготвиш за всеки възможен вариант. В особена степен това важи за печатните издания, които не разполагат с гъвкавостта на електронните медии.

Именно такъв е случаят със специалния брой на уважаваното американско списание Newsweek, посветен на новия президент на САЩ. Тематичното издание се подготвя в два варианта, съобразени с изхода в надпреварата. Това обаче в крайна сметка води до сериозен гаф.

Кориците се одобряват от главния редактор на Newsweek, но самите издания се подготвят от компанията Topix Media, която плаща лиценз, за да издава възпоменателни броеве под марката на списанието. Броевете, посветени на Тръмп и Клинтън, са подготвени предварително от Topix, но в разпространителската мрежа попада грешният вариант.

The New York Post съобщава, че изданието с корица Madam President: Hillary Clinton’s historic journey to the White House е било разпратено по вестникарските будки в САЩ още във вторник вечерта. В същото време алтернативния вариант, посветен на Тръмп, дори не влиза в печат, демонстрирайки увереността на Topix Media в предстоящата победа на Клинтън.

„И ние, като всички останали, сбъркахме в преценката,“ признава изпълнителният директор на Topix Тони Романдо.

Компанията вече е организирала изтеглянето от разпространителската мрежа на пълния тираж от 125 000 броя и е придвижила President Trump за печат, така че правилният брой ще бъде по весникарските павильони следващата седмица. Нещо повече, Topix ще отпечата броя в тираж от 150 000 броя, очаквайки по-големи продажби заради изненадващия характер на победата на Тръмп.

Според Topix едва 17 броя от Madam President са били продадени, тъй като продавачите са били предупредени да не предлагат изданието, преди изходът от надпреварата да стане ясен.

Но какво пише в броя, посветен на Клинтън? Откриващият параграф на материала – снимки, от който бяха разпространени в Twitter – ни дават известна представа за това. В него се казва, че изминалите избори са били „уникални в много отношения“, тъй като на тях кандидат от женски пол се е изправил пред „вид демагогия, непозната досега в американската политика“.

Материалът продължава с това, че „в деня на изборите американските граждани в цялата страна енергично отхвърлиха основаният на страх и омраза консерватизъм, проповядван от Доналд Тръмп.“

Както вече знаем, нещата не се развиха точно така.

Българският бизнес

Всичко по темата Президентските избори в САЩ

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg