1/3 от боклука в градските кофи са останки от храна. Последните данни на Националната програма за управление на дейностите по отпадъците показват, че в градовете с над 50 000 жители храната в контейнери се увеличава с всяка изминала година.

А според прогнози на Столичната община през тази година софиянци ще изхвърлят около 64 517 тона храна, посочва вестник "Монитор". Следващата година гозбите в кофите за смет ще са с 1002 тона повече, а през 2020 г. манджата в боклука ще достигне до 68 682 тона.

В градове с население до 25 000 души, като Айтос и Севлиево, неизядената манджа представлява 10% от боклука в кофата.

В селата и градове с население под 3000 жители, като Малко Търново, храната в кошовете е едва 4.8 на сто. В тези градчета и села половината от боклука е пепел от твърди въглища и строителни отпадъци.