Ако искате здравословна коледна вечеря тази година, ще трябва да се отправите към Полша, съветват диетолози, цитирани от Daily Mail.

Кристина Мерифийлд, водещ диетолог в болница Bupa's Cromwell в Лондон, подреди най-здравословните коледни вечери в света, като САЩ и Великобритания са на последно място заради традиционната и много мазна пуйка. За сметка на това поляците похапват на Коледа супа от червено цвекло и шаран.

„Коледните вечери във Великобритания включват зеленчуци на пара, които имат високо съдържание на фибри и ниско съдържание на мазнини, но те често са единствената част от вечерята от групата на плодовете и зеленчуците“, казва Кристина.

Другите елементи, като печено месо, пълнена пуйка и йоркширкски пудинги, имат високо съдържание на мазнини или голямо количество наситени мазнини, особено ако се добавят кожата и мазнината от ястието.

Тя оценява традиционната британска коледна вечеря с три от максимални десет точки по здравословност. Това е с една точка повече от САЩ, които са в дъното на класацията. Американската коледна вечеря включва още по-малко зеленчуци от британската, а десертите често са с високо съдържание на захар като тиквения пай.

В същото време Полша е оценена със седем от десет точки, тъй като традиционното й коледно ястие включва множество зеленчуци, риба вместо червено месо и плодови десерти.

След Полша се нареждат Австралия и Нова Зеландия с шест от десет точки. Тяхната коледна вечея включва студено месо и морски дарове благодарение на топлото и слънчево време н южното полукълбо по Коледа. Това са единствените три държави, чиято коледна вечеря Кристина определя като здравословна.

Франция е оценена с пет от десет точки, тъй като коледните ястия обикновено включват гъши дроб, печен петел, сирене, салата и коледно пънче, френската версия на шоколадовото руло. Следват Испания и Германия, където традиционната коледна вечеря получава четири от десет точки.

Не е изненадващо, че традицията на германците да похапват печена гъска или шаран, наденици като братвурст, картофена салата и много марципан им осигурява доста ниска позиция в класацията на Кристина.

Донякъде е изненадващо, че Испания е класирана на дъното, тъй като средиземноморската диета се смята за здравословна. Кристина обяснява, че ниската позиция на Испания се дължи на предпочитанието на испанците към десертите си високо съдържание на захар.

„Докато основното ястие в испанската култура често е здравословно и балансирано, същото не може да се каже за десертите им. Традиционните сладкиши като бадемови сладки и курабии са пълни със захар и въглехидрати, а испанците наблягат също така на алкохола през целия ден. Това значително увеличава калориите, а алкохолът е свързан и с повишаване на апетита, което означава, че испанците похапват, дори да не са гладни“, обяснява диетоложката.