Консумирането на храна е едно от малкото неща, които всички човешки същества правят. Без значение какъв сте и от къде идвате – вие трябва да се храните, за да живеете.

Какво ще сложите в чинията си обаче зависи от вашия вкус, произход и местоположение. Има огромно разнообразие от ястия, които различните култури и народи традиционно консумират. Част от храните, които са деликатеси в определени райони на света, обаче изглеждат поразително отблъскващи в други.

Нарастващата глобализация означава, че хората днес се срещат с екзотични и чуждестранни храни много по-често, отколкото по всяко друго време в историята.

Така че човечеството все по-често експериментира с нови храни, а за вниманието на консуматорите се борят все повече готвачи и ресторанти. За да си гарантират клиенти, често те пускат на пазара скандални ястия, плод на богато въображение и ексцентрични експерименти.

Вижте най-отвратителните ястия, които сервират елитните ресторанти по света. Питаме се – наистина ли някой плаща, за да ги яде?

15. Tête De Veau

Това е френско ястие, което буквално се превежда като „глава на теле“. Както може би се досещате от името, тази храна е направена с помощта на череп на крава и се е превърнала в деликатес във Франция, където често се сервира в ресторанти от висок клас.

Точният му произход е неясен, но ястието е популярно и в Италия. Поради факта, че се прави трудно и отнема много време да бъде приготвено, Tête De Veau не е нещо, което французите правят на печката у дома.

Вместо това ястието се превърнало в деликатес за специални поводи, сервирано в заведения със звезда Michelin. Приготвя се, когато телешката глава се вари в подправки за няколко часа, сервира се покрита с мазнина и разнообразие от различни сосове.

14. Octopop

През последните няколко години се наблюдава истинска експлозия в популярността на морските дарове, като рецепти, които някога са били приготвяни само на места, като например Япония, днес са все по-разпространени в европейските държави и САЩ.

Това явно има нещо общо с молекулната гастрономия, където готвачи експериментират с храна чрез създаване на изключително странни ястия.

Може би най-странното от всички тях може да се намери в Burh al-Arab hotel в Дубай. Австралийският готвач Адам Мелонас се грижи за тази част от менюто, която е известна като Octopop, или октопод-близалка.

Това е печено месо от октопод, което чрез специален метод с вакуум и ензими се превръща в един от най-популярните и поръчвани елементи от менюто.

13. Century Eggs

Така наречените хилядолетни яйца представляват консервирана храна, главно китайски деликатес, който се продава от улични търговци, но поради интереса към него може да се намери и в скъпите ресторанти.

Странното оцветяване на яйцата идва от специален процес, при който към тях се добавя смес от пепел, глина и сол.

Това води до по-тъмния цвят на жълтъка, а вкусът на яйцето е променен благодарение на амоняк и водороден сулфид, който се създава в резултат на алкална сол.

12. Храни с течен азот

Въпреки факта, че теченият азот не е нещо, с което трябва да се играе, повечето елитни ресторанти го използват при подготовката на различни видове храни и напитки.

Всичко - от сладолед до коктейли, се охлажда с помощта на течен азот, тъй като той не само е много ефективен, но също така води до страхотен визуален ефект, когато парата се издига от ястието.

Засега нищо гнусно, нали? Малко хора обаче знаят, че именно течен азот се използва както за охлаждане на компютърна техника, така и в медицината за отстраняване на кожа, брадавици и тъкан.

Освен това той може да е изключително опасен - в състояние е да причини криогенни изгаряния, измръзвания и дори задушаване, ако не се използва правилно.

11. Casu Marzu

Целият процес на производство на този тип сирене не е точно апетитен, но пък е факт, че в резултат се получава храна, която много хора консумират.

Това е специалитет от Сардиния, при който се използва овче мляко. Това сирене е много скъпо, въпреки че е пълно с ларви на живи насекоми.

Именно те му помагат да ферментира до състояние, в което е годно за ядене. И не, ларвите не се отстраняват, консумира се с тях.

10. Oursins

Трудно е да се опише тази храна – всъщност това са морски таралежи. Малки подводни същества, покрити с шипове, които живеят на дъното на океана.

Подобно на стридите, трябва да отворите черупката им, преди да ги изядете. За повечето хора са изключително отблъскващи заради странната им текстура и ужасяваща миризма.

Продават се и в супермаркетите, въпреки че повечето хора ги консумират в ресторанти, защото са изключително трудни за приготвяне.

Изискват се специални инструменти, с които да разбиете черупката и да отстраните острите шипове. Топ ресторанти във Франция дори имат свои експерти, които да разрязват морските таралежи правилно.

Вижте още: Отровни храни, които често ядем

9. Blodplättar

Blodplättar е скандинавска храна, която може да бъде намерена в скъпи ресторанти в цялата област. Тя е особено популярна в Швеция и Финландия, където е известна като veriohukainen.

На пръв поглед това може да ви изглежда като обикновена палачинка с шоколад, но истината е, че blodplättar всъщност е ястие, което се прави от свинска кръв.

Въпреки че е е необичайно за хората да ядат храна, приготвена с кръв, методът за пържене на сместа е уникален. Ресторантите добавят към кървавите палачинки телешко, свинско или месо от северен елен.

8. Дуриан

Дуриан е смятан от азиатците за един от най-добрите плодове в света, въпреки че голяма част от тях го намират за отвратителен.

Това отвращение не идва от вкуса на плода, а от миризмата му. Тя често се описва като наподобяваща развален лук, екскременти и дори повръщано.

Мирисът на плода е толкова остър, че много хотели и летища в Азия налагат забрана върху консумацията на дуриан на тяхна територия.

Тази силна миризма означава и че ресторантите не сервират плода като индивидуално ястие, а го включват в рецепти на десерти. Тези ястия, като например сладолед, бонбони или супа, прикриват миризмата донякъде, но запазват вкуса му.

7. Caneton Tour d'Argent

Така наречената „натисната патица“ е известна още като Caneton Tour d'Argent благодарение на факта, че ястието е изобретено във френския ресторант Tour d'Argent.

Накратко, това означава сервиране на патицата в собствената й кръв. Заради нуждата от задълбочена подготовка и умения, необходими за създаване на това ястие, то е много специално и достъпно в само няколко избрани заведения в света – повечето от тях се намират във Франция.

С цел да се гарантира, че закланата патица ще запази всичката си кръв, тя се афиксира, частично се запича, след което се отстранява черният й дроб, който се сервира с подправки.

Останалата част от патицата, без гърдите, се слага в специална преса, която я смачква така, че да изцеди възможно най-много кръв и телесни сокове. Тази течност се използва за направата на сос, в който се сервират гърдите и черния дроб на птицата.

6. Пача

Ястието, което е популярно под някаква форма и в България, се сервира и в страни като Иран, Турция и Албания, където може да бъде открито в ресторантите от висок клас.

Това е традиционно ястие, което се е превърнало в деликатес и днес се консумира по специални поводи. По същество, пачата представлява супа, която е направена от главите и краката на животни, най-често крави или овце. У нас се използва свинско и ястието се консумира студено.

Повечето ресторанти я сервират заедно с хляб, като част от тях вадят очите и мозъка на животното, преди да го сготвят.

5. Балони с хелий

Със сигурност не сте знаели, че балоните с хелий могат да се консумират, камо ли пък сте предполагали, че е възможно да си ги поръчате от менюто в скъп ресторант.

Заведение в Чикаго е първото, което предлага подобна опция, но днес тя набира популярност в цял свят.

Въпреки че не са евтини, точно като всичко останало, което се предлага в ресторант, който има три звезди Michelin, опитът да хапнете балон определено си заслужава цената.

Изработен от ябълки и захар, той се носи във въздуха благодарение на хелия, който добавя и бонус – промяна на гласа при консумация.

Вижте още: 20 храни, които да хапнете на пътешествие в Европа

4. Smalahove

Това традиционно норвежко ястие често се сервира по Коледа и е скъп деликатес от менюто на много ресторанти. Smalahove буквално означава агнешка глава и точно това ще видите в чинията си, ако си го поръчате.

Главата се вари или задушава в продължение на няколко часа. След това тя се сервира върху плоча заедно с пюре от зеленчуци и картофи.

Първоначално това ястие е консумирано от най-бедните слоеве на скандинавското общество. Те не разполагат с достатъчно пари, за да си купят храна, затова се възползват максимално от всички части на закланото животно.

3. Nankotsu

Пилешкото е една от най-популярните храни на планетата, като милиарди хора редовно го консумират в различните му разновидности.

Макар че не е необичайно за хората да се възползват от почти всички части на пилето, за храна най-често се ядат бутчетата, крилцата или гърдите.

Нещо, което рядко се сервира, определено е хрущялът на пилето, но японците имат специално ястие с него, което се казва nankotsu.

Изключително популярен в страната, nankotsu се сервира като деликатес в скъпите и реномирани ресторанти. Хрущялът обикновено е приготвен на скара и се предлагат като предястие, поръсен със сол или лек сос.

2. Sannakji

Не всички хора обичат морски дарове. Някои считат мидите за отблъскващи, други не могат да си представят да ядат стриди.

Sannakji вероятно ще тества вкусовите рецептори и най-пламенните любители на този тип храна. Това е корейско ястие, което се сервира сурово.

Буквално в чинията пред вас се сервира жив октопод, който е възможно и все още да мърда. Трябва да имате предвид, че пипалата му могат да ви задавят, ако се раздвижат в гърлото ви.

1. Balut

Самото описание на това ястие би било достатъчно, за да откаже част от хората, четящи това, някога да го консумират.

Въпреки че яйцата са обичайна съставка на почти всички видове храни, това обикновено са неоплодени яйца, които не съдържат живи същества.

Balut, от друга страна, е патешко или пилешко яйце, в което има зародиш на птица, която се е развивала в продължение на две до три седмици.

Яйцето се вари във вода и се сервира с чесън, сол, оцет или чили, като цялото му съдържание се консумира. Ястието се продава най-вече от улични търговци в Азия, но вече се превръща в деликатес и на други места по света.

Например ресторант Maharlika в Ню Йорк е особено известен със своите balut ястия, но има още стотици подобни заведения, които ги сервират в Съединените щати и Европа.

Снимки: therichest.com