Знаете ли, че в Токио има повече ресторанти със звезди от Michelin, отколкото който и да е друг град в света?

В Япония може да опитате доста луксозна храна.

Лесно е един човек да похарчи над 100 долара за обяд, и то без да се считат напитките и 8% данък.

Японските готвачи са много горди със занаята си. В страната има суши майстори, които са в бранша от 70 години!

Разбира се, в далечната страна има и доста странни деликатеси за вкуса на европейците. Вижте 10 от най-скъпите японски специалитети:

Едомае Суши

В Токио има много суши ресторанти с 3 звезди от Michelin.

Резервации в тях се правят трудно. Цените са високи. Може да очаквате 300 долара за едно омакасе с 20=30 парченца.

Едомае е методът, по който се прави сушито.

Фугу

Това е риба таралеж. Тя е деликатес в страната.

Но ако не се приготви както трябва, рибата е смъртоносна.

Виж още: Най-вкусните гозби на славянските народи

За да може да готви такава риба един готвач трябва да премине през стриктно обучение и да получи лиценз.

Ястие с тази риба струва 100-200 долара. Рибите, които са отглеждани във ферми са по-евтини.

Куджира

Месото от китове е деликатес в Япония, макар че страната получава доста критики за това.

Повечето ресторанти за Куджира (месо от кит) предупреждават със знаци на английски на вратата, за да не изпаднат в шок някои туристи, като им кажат, че ще ядат месо от кит.

Цените също могат да ви шокират. Най-скъпо е месото осноми, което струва 200 долара на кг.

Басаши

Това е конско месо. В префектура Кумамото се яде басаши – което е сурово конско месо.

Ястията в заведенията зависят от качеството на месото. Най-скъпите могат да достигнат до 100 долара.

Wagyu

Това е прочуто в цял свят говеждо месо.

То се произвежда при специално условия и има високо съдържание на мазнина.

Дори има слухове, че фермерите масажират говедата.

Има три вида - Kobe, Matsusaka и Ohmi, в зависимост от региона, от който идват. Една пържола Kobe може да струва над 500 долара.

Диня

Сигурно сте чували за квадратните дини, които се продават в Япония.

Някои от тях се продават за около 200 долара.

Оторо

Това е част от стомаха на червена риба тон. Тя е с високо съдържания на мазнина и когато я сложите в устата си, тя буквално ще се разтопи от топлината. Обикновено се сервира със специално приготвен ориз и цялата гозба се нарича нигири.

Този вид риба тон, обаче, вече се среща рядко и това определя високата цена.

Каисеки

Това е традиционна японска вечеря, която се състои от няколко блюда.

Приготвянето на каисеки е изкуство, което е на няколкостотин години.

В ресторант то струва около 100 долара, но може да достигне и до 340 долара.

Темпура

Това е по-скоро бърза закуска. Съдържа пържени морски дарове и зеленчуци. Предлага се дори в луксозните ресторанти, където може да струва около 100 долара.

Суппон

Това е вид костенурка. Японците казват, че е много вкусно и е полезно за кожата заради високото съдържание на колаген в нея.

Някои части от костенурката дори се ядат сурови.

Ако си я поръчате в ресторант ще струва не по-малко от 100 долара.