Най-скъпите храни в Япония
Знаете ли, че в Токио има повече ресторанти със звезди от Michelin, отколкото който и да е друг град в света?
В Япония може да опитате доста луксозна храна.
Лесно е един човек да похарчи над 100 долара за обяд, и то без да се считат напитките и 8% данък.
Японските готвачи са много горди със занаята си. В страната има суши майстори, които са в бранша от 70 години!
Разбира се, в далечната страна има и доста странни деликатеси за вкуса на европейците. Вижте 10 от най-скъпите японски специалитети:
Едомае Суши
В Токио има много суши ресторанти с 3 звезди от Michelin.
Резервации в тях се правят трудно. Цените са високи. Може да очаквате 300 долара за едно омакасе с 20=30 парченца.
Едомае е методът, по който се прави сушито.
Фугу
Това е риба таралеж. Тя е деликатес в страната.
Но ако не се приготви както трябва, рибата е смъртоносна.
Виж още: Най-вкусните гозби на славянските народи
За да може да готви такава риба един готвач трябва да премине през стриктно обучение и да получи лиценз.
Ястие с тази риба струва 100-200 долара. Рибите, които са отглеждани във ферми са по-евтини.
Куджира
Месото от китове е деликатес в Япония, макар че страната получава доста критики за това.
Повечето ресторанти за Куджира (месо от кит) предупреждават със знаци на английски на вратата, за да не изпаднат в шок някои туристи, като им кажат, че ще ядат месо от кит.
Цените също могат да ви шокират. Най-скъпо е месото осноми, което струва 200 долара на кг.
Басаши
Това е конско месо. В префектура Кумамото се яде басаши – което е сурово конско месо.
Ястията в заведенията зависят от качеството на месото. Най-скъпите могат да достигнат до 100 долара.
Wagyu
Това е прочуто в цял свят говеждо месо.
То се произвежда при специално условия и има високо съдържание на мазнина.
Дори има слухове, че фермерите масажират говедата.
Има три вида - Kobe, Matsusaka и Ohmi, в зависимост от региона, от който идват. Една пържола Kobe може да струва над 500 долара.
Диня
Сигурно сте чували за квадратните дини, които се продават в Япония.
Някои от тях се продават за около 200 долара.
Оторо
Това е част от стомаха на червена риба тон. Тя е с високо съдържания на мазнина и когато я сложите в устата си, тя буквално ще се разтопи от топлината. Обикновено се сервира със специално приготвен ориз и цялата гозба се нарича нигири.
Този вид риба тон, обаче, вече се среща рядко и това определя високата цена.
Каисеки
Това е традиционна японска вечеря, която се състои от няколко блюда.
Приготвянето на каисеки е изкуство, което е на няколкостотин години.
В ресторант то струва около 100 долара, но може да достигне и до 340 долара.
Темпура
Това е по-скоро бърза закуска. Съдържа пържени морски дарове и зеленчуци. Предлага се дори в луксозните ресторанти, където може да струва около 100 долара.
Суппон
Това е вид костенурка. Японците казват, че е много вкусно и е полезно за кожата заради високото съдържание на колаген в нея.
Някои части от костенурката дори се ядат сурови.
Ако си я поръчате в ресторант ще струва не по-малко от 100 долара.