Всичко започна с простичка идея: Ако хората имат навика да преяждат, защото не могат да определят адекватно порциите храна, защо да не очертаем порционни зони диретно върху чинията?

Миналата година датският дизайнер Анет Бруил направи такава чиния, която графично илюстрира едно балансирано хранене. Сега – с малко повече доказателства, че такава чиния наистина подобрява начина ни на хранене, тя е готова да стартира масово производство.

Чинията ETE е разделена на няколко сектора. Всеки един от тях е описан – посочена е каква храна трябва да бъде поместена в него: салата, месо или тофу, нудли или ориз, зеленчуци и сектор „микс”, тъй като много ресторанти предлагат ястия, в които присъстват различни групи храни.

Като ограничите количеството на храната, която приемате, ще започнете да отслабвате и здравословното ви състояние ще се подобри. Такава е теорията.

Дизайнерът вече започна да тества чинията, стартирайки партньорство с програма, целяща промяна в съвременния начин на живот и подобряване на хранителните навици на младежите. Студентите, които вземат участие в програмата, казват, че чинията работи и че тя им е помогнала да започнат да променят навиците си. Те съумяват да порционират храната, дори когато не разполагат с чинията.

Вижте още: 10 храни, които кльощавите хора ядат

„След като използваш чинията за известно време, започват по-добре да разбираш каква порция храна е твоята”, споделя тийнейджър, който я е пробвал.

Дизайнерите на чинията възнамеряват да започнат тестване на въздействието й с помощта на официалните здравни власти. Освен това искат да разберат какво влияние ще окаже чинията, ако се използва в заведения за закуски.

Предвижда се персоналът да тества ефекта преди и след използването на чинията. „Смятаме, че тази чиния може да окаже силно влияние в институции като училищата”, казва Бруил.

Минали изследвания на подобни дизайни са показали, че порционирането на храната помага на хората, които искат да свалят излишни килограми. Това е особено важно, като се има предвид, че порциите храна днес са два пъти по-големи, отколкото преди десетилетие. Малцина хора днес имат адекватна представа за това колко трябва да ядат.

В периода 1977 и 1996 година размерът на хамбургерите се е увеличил с 23 %, на снаксовете – с 60 %, а размерът на чинията в типичен мексикански ресторант – с 27 %.

В момента чинията за порциониране изглежда много добре. Освен това е екологично съобразна. Бруил умишлено е избегнала използването на керамика, което ще я направи тежка и чуплива. Избрани са рециклируеми материали.

След експеримент със стъкло и био пластмаса, тя окончателно се спира на чиния от бамбук, тъй като тя обсорбира въглеродния диоксид. Чинията е биоразградима – може да служи дълги години, подобно на обикновена чиния, но когато не ви трябва вече – лесно да се разгради.

„Харесва ми идеята да изградиш здравословен начин на хранене и след това да погребеш чинията си в градината”, казва Бруил.

За всеки десет продадени чинии, Бруил планира да дари една чиния на училище, за да подпомогне изграждането на добри навици у младото поколение.

„Надяваме се, че учейки децата на здравословно хранене по време на училищните занимания, те могат да пренесат познанието си в собствения си дом и да научат на нещо полезно собствените си семейства”, допълва Бруил.