Тайната на успешния домашен обяд в офиса
Най-вероятно сте добре запознати със сценария: когато часовникът в офиса обяви, че е време за обяд, започва масово преселение.
Работещите в големите градове обаче са сериозно ограничени в избора си на заведение: често обедната почивка не стига дори за придвижване до любимия ви ресторант, пък да не говорим за горивото, което изразходвате за този лукс.
Освен това трябва да мислите и за портфейла си. Рядко се случва заведение да предлага здравословно обедно меню, което да струва под 10 лева. А общата сметка показва, че обядът в офиса ви струва по 200 лв. на месец. Без да броим кафетата и закуската.
Ако решите да пестите пари, винаги се оказвате на бюрото си, хапвайки вредна храна, която е значително по-евтина. Заслужава ли си обаче 20 дни в месеца поне веднъж на ден да се храните нездравословно?
Сега ще ви дадем един банален съвет, който обаче може да ви спести сериозна сума пари: носете си храна от вкъщи.
Вижте още: Тези страхотни безплатни ястия хапват служителите на Google
Ключът тук е да разнообразявате менюто, да предвидите леко хапване и за закуска и задължително да си носите плодове, за да не се окаже експериментът ви неуспешен още на първата седмица.
Имайте предвид, че подготвянето на успешен обяд в офиса е въпрос на сериозно планиране. Снабдете се с кутии и пликове с цип, които ще направят съхранението на храната по-лесно.
Всичко подготвяйте от вечерта, защото най-вероятно сутрин ще бързате и това ще ви откаже от домашно приготвения обяд. Задължително предвидете в менюто не само основно ястие, но и храна за няколко малки похапвания, ако огладнеете. Най-подходящи за това са сурови ядки, плодове или кисело мляко.
Предвидете и малко удоволствие – шоколад, бисквитите, които обичате, или пък домашно приготвен десерт. Така ще избегнете купуването на вредна храна от близкия магазин, когато ви се прияде нещо сладко.
Ако времето ви за готвене е ограничено, просто направете повече за вечеря и част от ястието заделете за обяд в офиса на следващия ден. Можете да планирате повече готвене и през уикенда, за да имате храна за натоварената работна седмица.
Не се чувствайте виновни, ако си приготвите сандвич. Със сигурност той ще е по-здравословен от онзи в магазина. Използвайте пълнозърнест хляб, пресни зеленчуци и месо, а не колбаси.
Разбира се, успешната тактика на домашно приготвения обяд е не само разнообразното меню и здравословните похапвания, но и гъвкавостта. Ако утре ви се яде пица, то позволете си това удоволствие.