Всички сме попадали в такава ситуация. Обедно време е. Имаме срокове да гоним, а гладът вече дава поредния симптом, че имаме нужда от енергия. Иска ни се изтичаме до близкото заведение за бързо хранене, но работата ни пришпорва да продължим.

И докато образът на монитора на компютъра се замъглява заради глада ни, често прибягваме до нездравословна и бърза закуска. Кроасан, вафла, шоколад...

За да не съжаляваме за избора си, специалисти съветват предварително да си подготвяме храна, която да ни служи в такива спешни ситуации. Има ли нещо бързо, лесно, вкусно и здравословно, което можем да погълнем без чувство за вина?

1. Предварително приготвяне на храна
Да бъдем реалисти, защо не свършим нещо полезно за себе си – като да приготвим леки закуски за офиса в свободните часове в неделя, пред това да се излежаваме на дивана и да зяпаме поредния сериал?

Предложения: пригответе си кутия с храна – нека вътре да има по малко ориз, паста, зеленчуци, печено пиле, печени картофи и т.н. Комбинирайте менюто така, че да приемате достатъчно въглехидрати, протеини и мазнини.

Вижте още: Тези страхотни безплатни ястия хапват служителите на Google

2. Сладки залъгалки
Разбира се, че шоколадовият кекс е вкусен. Природата го е създала толкова вкусен, благодарение на захарта, маслото и млякото, защото тя е подла. Вместо да засищате глада си с бонбони, снабдете се с естествено съдържаща захар храна.

Предложения: замразено манго или боровинки, пакетче сушени плодове, малка порция черен шоколад, чаша замразено кисело мляко или просто пресен плод.

3. Осъзнато хранене
Конфунцианската философия хара хачи бу може да ви помогне в случая. Същността й се изразява в задоволяване на апетита ви на 80%. Често ни се случва да „ометем” от чинията всичко, без да си даваме сметка колко калории сме приели.

Съвети за осъзната консумация: опитайте да дишате спокойно, да пиете повече вода или чай или да се разтъпчете за кратко край охладителя за вода, за да предотвратите тъпченето с храна.