Кокосово масло не е нещо ново за света, но през последното десетилетие се превърна в основна здравна тенденция. Хората го използват практически за всичко - от вода за уста, през овлажняване на кожата, до масло за готвене.

Употребата и ползите за здравето на кокосовото масло може да изглеждат безкрайни и са широко изявени (а понякога и кръгли подигравки).

Кокосово масло е претърпяло огромна промяна в общественото възприятие през последните 30 години, след като беше широко възприемано като едно от лошите "тропически масла" през 80-те години на миналия век, а сега се разглежда като здравословно чудо: днес 72% от американците възприемат кокосово масло като здравословна храна.

Американската асоциация за сърдечни заболявания публикува доклад, в който не препоръчва употребата на кокосово масло. Този доклад буквално избухна като горски пожар, предизвиквайки заглавия, като "Кокосовото масло не е здравословно, никога не е било такова."

Разбира се, това противоречи на всичко, което сме си мислили за него през последните няколко години. И така, каква е действителността? Добро ли е или не?

В началото на 2000 г. проучвания, публикувани от изследователи в Колумбийския университет, повишиха репутацията на кокосовото масло като здравословна храна. Тези изследвания показват, че мастните му киселини могат да помогнат на възрастните хора да изгарят мазнини.

Изследване от 2015 г. също показва, че кокосовото масло увеличава HDL, или "добрия холестерол". Друго изследване пък показва, че кокосовото масло може да помогне за загубата на тегло при затлъстели жени.

Твърденията за ползите за здравето са много, включително идеята, че помага да се намали рискът от сърдечносъдови заболявания. Според някои учени обаче това не е доказано, защото няма дългосрочни изследвания.

Противоречиви са и мненията за по-лесно отслабване чрез консумация на кокосово масло. Д-р Сюзън Статъл от Американската асоциация казва, че тези проучвания са остарели и няма скорошни изследвания, основаващи се на доказателства, които да подкрепят, че кокосовото масло предотвратява диабета, болестта на Алцхаймер или нещо друго .

Да помислим за наситените мазнини

Нека обърнем внимание на идеята за наситени мазнини - и какво означава да използваме кокосово масло в нашата храна. Има доказателства, че наситените мазнини могат да повишат лошия холестерол, като излагат хората на по-висок риск от сърдечни заболявания (което категорично противоречи на идеята, че може да намали вероятността от сърдечно-съдови заболявания, както беше споменато по-рано).

А кокосовото масло е богато на наситени мазнини. То съдържа 12 грама такива във всяка супена лъжица, което е много по-високо от зехтина (2 грама).

Според таблици с хранителни стойности, кокосовото масло е около 82% наситени мазнини, докато маслото е около 50%, а телешката мазнина (лой) е около 50% наситени мазнини.

Наситените мазнини доказано повишават "лошите" нива на LDL холестерол, което увеличава риска от сърдечни заболявания. Така че, погледнете от тази гледна точка, кокосовото масло е по-лошо за нашите сърца, отколкото много други мазнини за готвене.

И все пак добре ли е да използваме кокосово масло?

Да, добре е да се използва. То има дълъг срок на годност и добавя вкус на кокосов орех в храната. Всичко, което трябва да направите, е да го използвате пестеливо, а по-голямата част от мазнините да си набавяте от зехтин, ядки и мазни риби.

Маслото има други предимства, когато се прилага локално. Тъй като е антигъбично и антимикробно, то може да бъде добър крем или овлажняващ препарат, при условие че имате суха или чувствителна кожа и дори екзема (при условие че не сте алергични към него).

Така че, да, кокосовото масло не е точно магически лек, но ако се приема с мярка, е полезно.