Как да планирате пътуване или вечеря с приятели с различни доходи?

1217
Как да планирате пътуване или вечеря с приятели с различни доходи?

Всеки е имал някои от тези неудобни моменти – когато един приятел изкарва значително повече пари от другите или някой, на когото му е трудно да се справи с финансите и трябва да се вмести в компанията.

Без значение дали е пътуване или приятелска вечеря навън, тези моменти на финансов дисбаланс могат да бъдат повод за разочарование и да са стресиращия за този, който няма възможности.

В този ред на мисли, експерти по парите споделят най-добрите си съвети за това как да действате, ако има несъответствия в заплатите между вас и вашите приятели.

Бъдете ясни за вашите очаквания и бюджети още от самото начало


Ако ще пътувате, направете среща, за да обсъдите бюджетите, очакванията и всички задължителни дейности. За да извлечете максимума от събирането, помолете всички предварително да направят малко проучване, така че да имат предложения за хотели и избор на ресторант. Това ранно планиране позволява прозрачност и помага на всички да се чувстват включени, вместо да изключват приятели от самото начало, защото предполагате, че няма да могат да си го позволят.

И въпреки че личните срещи за планиране са страхотни, се опитайте да координирате предварително разходите и бюджета и в дигитален формат ― например лични съобщения или Google Sheets.

Това ще даде възможност на хората да разгледат офертите на спокойствие и да помислят, а не да се ангажират с нещо, за което ще съжаляват по-късно.

Не се вкарвайте в дългове, само за да сте в крак с по-добре платените или по-заможни приятели

Може да е наистина изкушаващо да кажете „да“ на всяка вечеря и пътуване за рожден ден, но бъдете реалисти относно това, което можете да похарчите.

Естествено е да бъдете привлечени от неща, които някои приятели може да имат, но това не означава, че трябва да се опитвате да сте в крак с начина им на живот, особено когато са в съвсем различна финансова ситуация. Ако се изхвърляте твърде много, лесно можете да изпаднете в дългове в дългосрочен план.

Ако сте приятелят с ограничени пари, направете предложения, които работят за вас

Разговорите за доходите могат да бъдат изключително неудобни, но за щастие, невинаги трябва да се обяснявате, когато обсъждате ограниченията на парите си. Не се страхувайте да предложите алтернативни, по-евтини варианти за вечеря или посещения.

Поемете някои от допълнителните разходи, ако можете да си го позволите

Ако знаете, че вашият приятел може да отдели по-малко за хотел и за полет, помислете дали да не му помогнете. Предложете да си поделите разходите, за да компенсирате сумата. 

Бъдете гъвкави

Ако ви планирате пътуването, предложете няколко опции за пътуване в различни ценови диапазон. Така ще има възможност всеки да каже къде предпочита да бъде и да намерите пресечната точка.  Също така си струва да се обмислят алтернативни видове транспорт. Може да не работи за всички дестинации, но ако е възможно, един от начините да спестите при пътуване е да шофирате, а не да летите.

Различни дейности

Опитвайте се да създадете маршрути с различни дейности, така че не всички да се чувстват длъжни да се включат. Например, може би някои хора биха отишли ​​на поход, защото е безплатен, вместо да правят гурме тур, който струва стотици левове. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg