Как фалирал рибар стана милиардер

10560
Как фалирал рибар стана милиардер

© Daiso Global

Продажбата на артикули от ежедневието на хора, които търсят изгодни покупки, превърна основателя на най-голямата верига от дискаунт магазини в Япония в милиардер.

Хиротаке Яно, основател и президент на непубличната компания Daiso Sangyo Corp., която се определя като “Японската страна на чудесата за пазаруване”, е един от първите търговци в страната, който налага модела с една цена и използва тази стратегия, за да натрупа състояние, което, според индекса на милиардерите на Bloomberg, възлиза на 1.9 млрд. долара.

“Времето, което Яно избира, за да излезе на пазара, е идеално,” казва Паскал Мартин, партньор в OC&C Strategy Consultants. “Той отваря първия магазин, в който всичко се продава на цена от 100 йени, през 1991 г. - няколко години след спукване на балона в японската икономика, което налага голяма промяна в културата на японските потребители.”


Яно, който в момента е на 74 г., е отказал да обсъжда състоянието си, според говорител на Daiso.

Пътят на Яно към предприемачеството не е лек. След като се дипломира от университета Чуо в Токио, той се захваща с различни неща. Една от работите му била да ръководи рибарския бизнес на своя тъст, докато той не фалира, според уебсайта на Daiso.

Яно започва да продава различни стоки направо от камион през 1972 г. и така се заражда идеята да предлага всичките си артикули на цена от по 100 йени, за да си спестява време за поставянето на различни таблеки с цените. Той основава Daiso през 1977 г., чието име се превежда от японски като “да създадеш нещо голямо”.

В последните десетилетия стагниралите заплати и проблемите в икономиката водят до фундаментална промяна в нагласите на потребителите, карайки ги да търсят по-голяма стойност за парите си. Това се оказва истинска бонанза за индустрията на дискаунт магазините, чиито годишни приходи са в размер на около 600 млрд. йени (5.4 млрд. долара), пише UBS Group AG в уведомление до своите клиенти през 2016 г.

Това е най-възрастният милиардер в света в моментаТой е на 98 г., а състоянието му се оценява на 1.79 млрд. долара

Daiso, която е най-голямата компания в тази индустрия, разполага с над 3 150 магазина в Япония и 1 800 извън страната. Приходите на базираната в Хирошима компания възлизат на 420 млрд. йени за финансовата година, приключила през март 2017 г. За сравнение, те са в размер на 81.8 млрд. йени през 1999 г.

Цената на акциите на Seria Co., втората най-голяма верига дискаунт магазини, скача с 39% от началото на годината, което увеличава стойността на 37-процентния дял на Хиромицу Кауай и неговата фамилия до 1.3 млрд. долара.

Кауай, който основава своята компания през 1987 г., предаде контрола над нея на своя племенник Ейджи Кауай, който се присъединява към компанията като управляващ директор през 2003 г. През юни 2014 г. той бе избран за президент на Seria.

Daiso продава в магазините си около 70 000 артикула от ежедневието - странен асортимент, който включва глави на манекени, фалшиви пари, дрехи за домашни любимци, чорапи за столове и чанти за съхраняване на комикси. Приходите на компанията нарастват с 6.3% за финансовата 2017 г., в сравнение с 11% ръст за Seria.

Яна отдава успехите си на проницателното подбиране на доставчици за продуктите си, което позволява на Daiso да предлага висококачествени артикули, заедно с причудливи неща, които хората искат да си купят, като всичко е на цена от 100 долара за стока, или приблизително 1 долар.

От компанията преговарят директно с производителите и поръчват големи количества на ниски цени - стратегия, подобна на най-голямата компания за търговия на дребно в света - щатската Wal-Mart Stores Inc.

Въпреки че японската икономика се съживи, отчитайки ръст в пет поредни тримесечия, което е най-дългата печеливша серия от десетилетие насам, желанието за изгодни покупки остава дълбоко вкоренено в съзнанието на потребителите.

“Японците искат да спестяват повече в днешно време,” казва Коусуке Нарикьо, анализатор в Nomura Holdings Inc. “Те няма да се откажат от навика си да купуват евтини стоки, който развиват през последните 20 години.”

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg