Как мозъкът ни лъже?

8835
Как мозъкът ни лъже?

© pixabay.com

Защо всички ние индивидуално възприемаме това, което виждаме и чуваме? Защо всеки един от нас възприема обективната реалност по своему?

Нека ви разкажем как живеем в заблуда. Не от гледна точка на обкръжението ни, а заради нашия ненадежден партньор – мозъка.

Ние възприемаме заобикалящия ни свят чрез пет сетива: зрение, слух, обоняние, вкус и осезание. Като резултат от еволюцията човешкият мозък е придобил способността да предвижда – не на ниво предсказания на футуролози, а с оглед съвършено обичайни неща – това, което виждаме, чуваме и подушваме.


Мозъкът, изпреварвайки своя собственик (т.е. нас), предвижда събитията. Той умее да „доизгражда“ общата картина на това, което възприемаме чрез сетивата си.

Именно благодарение на тази способност на мозъка ние подскачаме от силен крясък или пък удар, можем да се отстраним от летяща към нас баскетболна топка и т.н.

Възприемането на информация представлява на практика интерпретирането й. Способността на мозъка да интерпретира зависи от:

  • Това, с какъв опит храним мозъка си. Цялата информация, която мозъкът използва, той в бъдеще използва за интерпретация на възприятията на сетивата;
  • Това, как и за какво мислим. Ако дълго време задържаме вниманието си върху определени мисли, мозъкът интерпретира това, което виждаме или чуваме, през призмата как видяното съответства на нашия фокус на внимание.

Мислим си, че хората около нас са тъжни. Забелязваме навсякъде тъжни хора. Смятаме, че не можем да отслабнем? Виждаме навсякъде информация за това, че спортът не е полезен за всички, диетите не дават ефект и т.н.

  • Това, кой е в нашето обкръжение. Тук е по-просто. Нашето обкръжение определя нашия начин на мислене, предпочитания и вкусове. Има значение за какво говорим със своите приятели.

10 признака, че не тъпчете на едно място10 признака, че продължавате да се учите и обратното

От посочените пунктове следва един прост план на действие:

1. Внимателно следете с какво храните мозъка си. Какво четете, какви филми гледате, каква музика слушате.
2. Пътешествайте по-често – това е най-лесният начин да нахраните ума с нов опит. Колкото по-разнообразен е той, толкова по-богата е палитрата за интерпретации от мозъка.
3. Мислете за мислите си. Осъзнайте какви са те.

Да, ние не сме способни да управляваме мозъка си. Можем обаче в голяма степен да определяме какво „консумира той“. Забелязвайте повече красотата и мозъкът ще ви отвърне с красив и богат на радости живот.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg