Как се „убива" работното време

6579
Как се „убива

С какво се занимаваме по време на работа? Да работим? Разбира се, че не. Проучване показва, че всеки трети работещ в Русия е готов да изпълнява стриктно своите задължения. Подреждане на пасианс, кафенце, компютърни игри - всичко е добре дошло, ако трябва да се „убие" някой и друг час от работния ден, пише Interfax. И макар изследването да важи за работния процес в Русия, то обобщенията спокойно могат да се пренесат и в нашата страна.

Изследователското звено на портала SuperJob.ru изготви списък на заниманията, които могат да ни отвличат от работния процес. Изследователите отбелязват с удивление, че на „работното безделие" са посветени редица форуми, както и специализирани сайтове по темата. В тях „трудещите се" раздават съвети как да си спестим „часовете тягост". Четене, компютърни игри, сърфиране в мрежата - това далеч не е пълният списък с това, какво може да се занимаваш по време на работа. Методите са знайни и незнайни.

Едва 33% от анкетираните отговарят на въпроса „Какви развлечения на работата са Ви известни?", че „На работното място човек трябва да се труди!" Поради тази причина те дори не се замислят, че в офиса можеш да се занимаваш с нещо по-различно от работата.

Всички останали не крият, че се скатават, а начините за това са многообразни. Ако се съди по резултатите на изследването сред най-известните такива са празните приказки с колегите, както и компютърните игри.

Второ място е за чата. Някои трудещи се препоръчват по-честите посещения във форуми, социални мрежи и сайтове. Ако интернет не върши достатъчно работа, не бива да се забравя, че има време и за кафе или други напитки. Призивът към работещите е: „Обездвижването ни прави унили. Поемайте повече течности, за да бъдете бодри!"

Всевъзможни настолни игри, в това число и карти, се смятат за напълно приемливо средство за занимание между четирите стени в офиса.

Да се убие някоя и друга минута работа помагат общуването по телефона, някоя и друга цигарка, употребата на алкохолни напитки, слушане на музика, а дори и сексът.

Разнообразието от инструментите е впечатляващ. Някои препоръчват сън (нали знаете - „добрият сън гарантира здраве!"), похапването, пращане на електронни съобщения, да се понаучи нещо любопитно от блога на някоя знаменитост, да се гмурнем в спомени от фотографии, решаване на кръстословици или дори да се захласнем по чудесата на седмото изкуство - киното.

Ако толкова сте упорит и не искате да си вършите работните задължения може да се обърнете и към подръчните канцеларски пособия. „Бадминтонът с книги и хартия повдигат успешно духа", заявяват участници в изследването, вероятно, споделяйки личен опит.

Освен споменатите има и редица други офис - развлечения. Сред тях са маникюрът и гримирането, разходката, походите до магазина, онлайн - покупките, сваляне на музика и филми, учене, изучаване на чужди езици, втора работа и така баналното безделие.

Разбира се сред анкетираните имало и такива, които просто не пожелали да дадат какъвто и да било отговор. Вероятно се страхуват да споделят своя опит, анализират изследователите, обърнали се с анкетата към 1000 души.

Извод: Ако и Вие не сте в бройката на трудолюбивите служители, винаги ще си намерите занимание!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg