Как възпитаниците на Американския колеж служат на обществото

2633
Как възпитаниците на Американския колеж служат на обществото

Преди около 10 години на бул. „Александър Малинов“ в близост до Американския колеж в София се появяват две автобусни спирки. Може би сте ги виждали, може би сте ги използвали, но едва ли знаете, че изграждането на спирките е  зрелостен ученически проект.  

През 2004 г. Американският колеж в София въвежда зрелостните проекти като допълнителен елемент в програмата на своите възпитаници. Концепцията е проста: да се създаде формат, в рамките на който учениците развиват натрупаните в колежа умения, като се ангажират с дейности в полза на обществото.

Учениците доброволно поемат ангажимента да предложат, защитят и реализират смислени общественополезни инициативи, като през цялото време получават подкрепа и насоки от своите учители и училищната администрация.

Снимка: Острандър Хол

Зрелостните проекти са един от начините, по които дванадесетокласниците вдъхват живот на философията на обучението в Американския колеж в София, а именно – да прилагат наученото самостоятелно и отговорно, като отчитат потребностите на обществото, и с увереност в собствените си способности да заемат лидерски роли.

 Учениците имат пълна свобода в избора си на проект, но трябва внимателно да преценят дали биха били в състояние да реализират самостоятелно идеите си. На зрелостните проекти се гледа едновременно като на преход към изискванията на висшето образование и възможност за разрешаване на социални проблеми.

Тази година в рамките на програмата за зрелостни проекти дванадесетокласниците в Американския колеж в София планират да запознаят съучениците си с вредата от използването на пластмасови бутилки и да осигурят бутилки за многократна употреба за всички осмокласници, да поканят деца от цялата страна на открит турнир по реч и дебати, да проведат аукцион за набиране на средства за сирийски бежанци, да организират благотворително шоу на талантите и професионална ориентиация за ученици, да станат домакин на международен фестивал на природните науки и дори да направят ремонт на спортно игрище.  

Всеки от тези проекти ще им помогне да завършат образованието си тук като отговорни членове на обществото. Някои от тези проекти може би ще са част от нашия живот и след 10 години.

Приемният изпит за Американския колеж в София тази година е на 20 март, а регистрацията за изпита ще бъде на 1 март в концертната зала на колежа от 14.30 до 17 часа. Информация за необходимите документи и регистрационната такса можете да намерите на www.acs.bg.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...