Какво държат до леглото си богатите хора?

9142
Какво държат до леглото си богатите хора?

Знаете ли какво е най-вероятно да намерите на нощното шкафче на един успял (да се чете богат) човек?

Книги.

Но не каквито и да е книги, според американския автор Том Корли. Негово проучване показва, че и богатите, и бедните хора четат доста, но ключовата разлика е, че по-малко успелите във финансово отношение хора четат за забавление, докато богатите хора четат за самоусъвършенстване, пише Business Insider.


Корли нарича "богати" хората, които имат годишен доход от 160 000 долара и повече и ликвидно нетно състояние от над 3.2 млн. долара, докато "бедните", според него, са хора с годишен доход от 35 000 долара или по-малко и нетно състояние от 5 000 долар или по-малко.

Ето какво показва проучването на Корли:

11% от богатите хора четат за забавление, в сравнение със 79% от бедните
85% от богатите хора четат по две или повече книги на тема образование, кариера или самоусъвършенстване на месец, в сравнение с 15% от бедните
94% от богатите хора четат новинарски публикации, в това число вестници и блогове, в сравнение с 11% от бедните хора

Вижте още: 10 неща, които богатите хора правят, а бедните не

"Общото заключение, до което достигнах, е, че ежедневните навици на човек определят финансовия му успех в живота, като има четири или пет такива," казва Корли.

Един от тях е самообучението. "Богатите четат запалено за това как да се усъвършенстват. Те четат книги за самоусъвършенстване, биографии, книги за успели хора и подобни неща."

Корли също така открива, че образователното четене се припокрива с друг фактор на успеха - менторството. Според неговото проучване цели 93% от хората, които са споделили, че имат ментори, са съгласни с твърдението: "Богатството ми се дължи на моя ментор."

Според проучването на Корли обаче едва 24% от богатите, с които той е говорил, споделят, че имат ментор. "Причината за това е, че те са се сдобили с образованието от четенето на книги и като се сблъсквали сами с живота," казва Корли.

Над половината от тези хора са собственици на компании, които на практика са си били сами ментори, чрез книгите и опита.

Според Корли книгите са един от петте типа ментори, които включват още родители, учители, колеги и "уроците на живота."

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg