През 90-те години на миналия век в Швеция се основана компания, наречена Oatly. Рикард Осте - основателят й, открива, че като комбинира овес и масло от канола, може да направи кремообразна, естествено сладка, без млечни продукти и без глутен алтернатива на млякото, което се харесва.

Тя става хит в Европа, а отскоро и в САЩ.

Тази безмлечна напитка е много търсена от кафетериите, а интересът към нея води дори до недостиг. Този интерес, от своя страна, извежда въпроса: Какво точно е овесеното мляко, защо е толкова вкусно и хубаво ли е за нас?

Защо има недостиг?

Докато другите немлечни млека се произвеждат масово отдавна и ги комбинираме с овесени ядки или мюсли, за да се усъвършенства вкусът им, за да се определи точната консистенция и аромат на овесеното се правят много опити и грешки.

Овесеното мляко в чистата си форма е вкусно - овесът е влакнест и поема по-лесно водата от ядките, което води до естествена кремообразна консистенция. Освен това е сладък, което придава вкуса на овесеното мляко.

Все пак ценителите твърдят, че Oatly остават най-добрите в производството.

Да, овесеното мляко също е и полезно

Експертите твърдят, че освен вкусно, то е и много полезно, защото има уникална хранителна стойност. То е бедно на мазнини и въглехидрати, но богато на фибри. А най-хубавото е, че всеки може да приготви у дома си.

10 диетични храни, която трябва да имате под ръкаТе ще ви спасят в ситуации, в които сте гладни и нямате нищо приготвено

Може ли овесеното мляко да замести другите алтернативи на мляко?

И какво да кажем за кокосово мляко, бадемово мляко и соево мляко? Трябва ли да ги изхвърлим изцяло в полза на овесеното мляко?

Нутриционистите коментират, че всеки вид си има своите предимства. Например соевото е богато на протеини, а някои видове бадемово мляко имат повече мазнини. Освен това не трябва да забравяме, че разнообразието е от ключово значение за храненето, затова комбинирайте различните видове, съветват експертите.