Кипука - земята, която вулканите заобикалят

1410
Кипука - земята, която вулканите заобикалят

© Pixabay/Instagram

При изригването на вулкан обикновено потоците лава поглъщат планинския склон и околния терен.

Понякога обаче някои части от земята са пощадени от унищожение.

Тези участъци земя, останали неопустошени от лавата, след това се превръщат в своеобразни острови за растения, животни и птици, приемайки ги като бежанци от иначе негостоприемната среда.


Наричат се ​​kīpuka - дума, произлизаща от хавайския език, която означава „дупка“ или „отвор“, разказва Amusing Planet.

Кипуките са често срещани на Хавайските острови, където играят важна роля като биологични резервоари за растения и животни, от които изпепелената земя може да бъде повторно колонизирана.

Oстрови, които ще изчезнат през следващите 80 годиниДо десетилетия те могат да бъдат под водата

Те служат и за защита на местните видове. Заобиколени от суров терен, те са недостъпни за нови видове, които биха ги изместили от естествения им хабитат. Тази изолация също така насърчава спецификацията - образуването на нови и различни видове.

След като се образува кипука, растенията и животните попадат в капан. Организмите в изолираната среда имат ограничен генофонд. И с течение на времето, без по-голяма популация, с която да се размножават, различни гени стават доминиращи. Организмите могат да се развият значително - вероятно в изцяло нови видове.

Една от най-известните кипука на Хаваите е Кипукапуаулу на Големия остров, оцеляла от потоците лава на вулкана Мауна Лоа. Днес това е една от най-биологично разнообразните гори на Хавай с повече местни дървесни видове на декар от всяка друга гора в Национален парк Хавайски вулкани.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg