Колко време се храносмилат различните продукти и защо е важно?

6360
Колко време се храносмилат различните продукти и защо е важно?

© Pixabay

Влиянието на храносмилането върху загубата на тегло е ключово.

Както най-вероятно сте чували хиляди пъти - ние сме това, което ядем.

Разбира се, точното време на храносмилане на определена храна зависи от физическото здраве на индивида, метаболизма, възрастта и дори пола му, но като цяло някои храни ще преминат през тялото ви за нула време, докато други ще престоят в него известен период.

След хапването на първите гладът също ще дойде бързо, докато при вторите няма да изпитвате желание да се храните толкова често, посочва Bright Side. 

Бързо смилаеми храни 

Този вид храна ви дава бърз приток на енергия - с други думи, скок на нивото на глюкозата в организма. Приток на енергия звучи добре, но ако в тялото ви има излишък от глюкоза, храната се превръща в мазнини. 

Бавно смилаеми храни

Този вид храна повишава нивата на кръвната захар много по-бавно, давайки ви по-стабилна и балансирана енергия. Но ако тя е основната част от диетата, храносмилателната ви система ще работи на максимум през цялото време и това може да затрудни организма ви.  

Специалистите предлагат да не се приемат бързо смилаеми и бавно смилаеми храни заедно, както и да не се хапват първите веднага след вторите, тъй като храносмилането все още не е приключило и ще претоварите стомаха си.

Най-добрият период за приемане на храни с различно време за прероботка от храносмилателната система е на обяд, когато тя е най-активна. Ястията за закуска и вечеря трябва да бъдат по-прости и за предпочитане с продукти, които бързо се усвояват, за да получите енергиен стимул скоро след закуската и да оставите стомаха си да почива през нощта.

Вижте колко време е нужно на организма да преработи различните храни:

Вода
Веднага

Плодов или зеленчуков сок
15-20 минути

Сурови зеленчуци
30-40 минути

15 храни, които хранят не само вас, но и раковите клеткиВероятно не мислим, че храната, която ядем всеки ден, може да ни причини рак

Термично обработени зеленчуци
40 минути

Риба
45-60 минути

Салата с мазнина (олио, зехтин или друго)
1 час

Нишестени зеленчуци (бобови, кореноплодни)
1.5-2 часа

Зърнени храни (ориз, елда, киноа)
2 часа

Млечни продукти
2 часа

Ядки
3 часа

Пилешко
1.5-2 часа

Телешко
3 часа

Агнешко
4 часа

Свинско
5 часа

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg