Консумацията на правилната “комбинация“ от плодове и зеленчуци може да ви помогне да живеете по-дълго, според ново проучване.

Резултатите от него бяха публикувани тази седмица от Американската здравна асоциация.

То е проведено от учени от училището по обществено здраве към Харвардския университет и според него консумацията на два плода и три зеленчука дневно се свързва с по-ниски нива на смъртност.

Консумацията на повече от тези количества пък не се свърза с допълнителни ползи, според резултатите от проучването, пише CNBC.

“Това количество вероятно предлага най-много ползи по отношение на предотвратяването на основни хронични заболявания и е относително постижимо като консумация за повечето хора,” казва авторът на проучването Донг Уанг, епидемиолог, диетолог и член на медицинския факултет на Харвард.

9 правила за храненето на хората, които живеят най-дългоКакво и по колко консумират жителите на местата с най-много дълголетници по света

Не всички плодове и зеленчуци обаче са равни, според Уанг.

Според проучването зелените листни зеленчуци, в това число спанак, къдраво зеле и маруля, както и зеленчуците, богати на бета каротин и цитрусовите и горските плодове, носят ползи, докато богатите на скорбяла зеленчуци, като грах, царевица и картофи, както и плодовите сокове, не се свързват с понижен риск от смърт или хронични заболявания.

За изготвяне на проучването Уанг и нейните колеги са следили над 100 000 възрастни жени и мъже в периода 1984 - 2014 г., използвайки въпросници за честотата на консумация на определени храни на всеки между две и четири години.

Освен това учените са анализирали данните за консумацията на плодове и зеленчуци от близо 2 милиона възрастни по света.