Мистериозната история на любимата на Тутанкамон - Анхесенамон

8716
Мистериозната история на любимата на Тутанкамон - Анхесенамон

© Instagram

Много хора са чували за Тутанкамон.

След откриването на гробницата му се носят хиляди слухове за личността му.

Те отклоняват вниманието от друга важна историческа личност, каквато е съпругата на Тутанкамон - Анхесенамон.


Разбира се, чували сме за нея благодарение на филма Мумията. Но се оказва, че това е по-скоро измислица, отколкото истина.

Bright Side представя няколко факта за жената, смятана за изгубената кралица на Египет от векове.

През 1922 г. светът е разтърсен от новината за откриването на недокоснатата гробница на Тутанкамон. Археологът Хауърд Картър е щастливецът, открил уникалните артефакти.

По време на задълбоченото претърсване на гробницата, Картър намира насоки за младата съпруга на Тутанкамон - кралица Анхесенамон. Името го изненадва, защото никога преди не го е срещал. Археологът успява да открие някои подробности за живота й.

Анхесенамун е третата дъщеря на Нефертити и Ехнатон, кръстена Анхесенпаатон при раждането си. Тя прекарва детството си в града, построен от баща й - Ахетатон, където също се споменава за нея.

След смъртта на Ехнатон младият Тутанкамон става крал и се жени за Анхесенпаатон. Приблизително три години по-късно младият фараон прави религиозна реформа, като възстановява култа към Амон, така че кралицата променя името си на Анхесенамун. Младата двойка управлява Египет около 10 години.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by (@periodicallydramatic)

Техният съюз не е само политически. Тутанкамон и съпругата му се обичат. Много открития в гробницата сочат, че те са имали добри отношения. Например, един от стенописите показва кралицата, която подарява на краля красиви лотоси.

Двойката няма деца. Двете бременности на Анхесенамун не завършват добре, като двете преждевременно родени момичета не оцеляват. Техните останки, погребани с любов и грижа, са открити в гробницата на Тутанкамон, близо до основата на неговия саркофаг.

Младият фараон страда от сколиоза и е нарисуван с бастун на много стенописи. Не е известно какво точно е довело до смъртта му. Учените смятат, че може да е малария или травма, причинена от падане от колесница. Тутанкамон умира и Анхесенамон остава последният представител на кралското семейство.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tom (@tomcraweley)

Тутанкамон умира на 19-годишна възраст, а младата му вдовица, останала без наследник, трябва да се омъжи отново, за да запази трона. Най-добрият вариант за съпруг изглежда първият съветник и наставник на Тутанкамон - Ай.

Но Анхесенамон не иска да се омъжи за стар бюрократ. Според една от легендите тя пише на краля на хетите, за да го помоли да изпрати един от синовете си за неин съпруг. Принцът обаче умира на път за Египет, като се смята, че може да е станал жертва на заговорници.

Анхесенамун няма друг избор, освен да сключи брак с Ай. Това доказват пръстените с имената им, които археолозите откриват. Бившият съветник получава това, което иска - трона. След това историята на Анхесенамон мистериозно завършва. Всички други открития на археолозите показват, че Ай се е оженил за жена на име Тей. В гробницата му тя е единствената спомената като негова съпруга.

Недалеч от гробницата на Тутанкамон има друга гробница. Женски приспособления, бижута и други артефакти показват, че тя е подготвена за Анхесенамон, но останките й не са открити там.

В началото на 19 век археолозите откриват гробница с две женски мумии. Повече от сто години те не са идентифицирани, докато учените не правят ДНК тест през 2010 г. Въз основа на резултатите те смятат, че една от мумиите може да е биологичната майка на момичетата, открити в гробницата на Тутанкамон. Така че е възможно това да са останките на Анхесенамун.

Пресонажът на кралицата е използван във филми няколко пъти. Най-известният й филмов образ е в Мумията (1999). Но създателите на филма променят нейната история и я превръщат в отрицателен герой, който няма нищо общо с истинския човек.

Анхесенамон е имала кратък живот, пълен с трагични събития. Но въпреки всичките си нещастия, тя е любяща съпруга и до края на живота си запазва достойнството и гордостта, които наследява от великите си родители.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg