Отричани, но и обожавани, нискокалоричните храни изживяват бум: готови храни, мляко, сирене, мюсли барчета, безалкохолни напитки, солени закуски – всички те имат „light“ (леки) версии. Обръщаме се към „леките“ продукти, защото искаме да се храним здравословно и се надяваме те да ни помогнат да отслабнем. Автоматично свързваме думи като „без захар“, „ниско съдържание на мазнини“ или „уелнес“ със здравето и добрата форма. Но дали тези „нискокалорични “ продукти наистина дават това, което обещават?

Какво представляват „леките“ храни?

По принцип „light“, това означава, че в храната има по-малко от нещо: например по-малко мазнини, по-малко или никаква захар. „Light“ продукти трябва да съдържат поне 30% по-малко калории от стандартните. Има много различни термини за тези продукти, но всеки има своето значение. Ето най-често срещаните и техните дефиниции:

- без мазнини: не повече от 0,5 грама обща мазнина за порция

- без калории: по-малко от 5 калории за дадена порция

- нисък % мазнини: трябва да съдържа 3 грама или по-малко грама мазнини за дадена порция. „100% без мазнини“ може да се направи само за храни, които отговарят на критериите за „без мазнини“ и също имат по-малко от 0,5 грама мазнини на 100 грама и не съдържат добавена мазнина.

- без холестерол: по-малко от 2 милиграма холестерол за дадена порция и 2 грама или по-малко наситени мазнини за дадена порция

- без наситени мазнини: не повече от 0,5 грама наситени мазнини на порция и не повече от 0,5 грама трансмастни киселини

- ниско съдържание на мазнини: 3 грама или по-малко от общите мазнини на порция

- нискокалорични: 40 или по-малко калории за дадена порция (с изключение на заместителите на захар)

- нисък холестерол: до 20 милиграма холестерол и 2 грама или по-малко наситени мазнини за дадена порция

- с малко наситени мазнини: 1 грам или по-малко наситени мазнини на порция и не повече от 15% калории от наситени мазнини

Как „light“ влияе на вкуса?

За да запазят автентичния вкус, производители влагат вещества като глутамат, глицин, хлориди, лактати, дрожден екстракт или аромати. Много от тях могат да причинят главоболие, диария или дори алергични реакции.

Леките или нискокалоричните храни нездравословни ли са?

Необходими са повече изследвания, за да се определи ясно дали и как „light“ храните влияят на нашето здраве. Според проучване дори две чаши сладки безалкохолни напитки на ден могат да бъдат вредни за вашето здраве. Интересното е, че няма значение дали напитките са подсладени със захар или изкуствени подсладители. Има и проучвания, които показват, че изкуствените подсладители могат да навредят на здравето на храносмилателния тракт.

Преминаването към изкуствено подсладени напитки също не е правилният избор за диабетици, защото редовната консумация на диетични газирани напитки може да бъде рисков фактор за диабета. По-здравословният и безопасен вариант е да пиете вода или неподсладен чай.

Да се пазим ли от диетични храни

Леките или нискокалорични храни не дават това, което обещават! Това, че са нискокалорични, не ги прави по-здравословни. Първо, те могат да съдържат много заместители, а освен това хората са склонни да ядат повече от тях, смятайки, че няма да им навредят.

Все още няма ясни доказателства, показващи колко здравословни или нездравословни са леките или нискокалорични храни. Факт е, че нямат доказани ползи за нашето здраве. Те не са непременно и най-ефективният избор на храни за отслабване. Експертите съветват, ако искате да отслабнете по здравословен начин, да се придържате към естествени, непреработени храни и да намалите общия прием на калории с около 300 на ден.