Алкохолът е основната активна съставка в много дезинфектанти и може да убие микроби, когато се прилага правилно върху ръцете или върху повърхностите.

Но пиенето му не може да убие микробите в тялото.

Този мит тръгна, когато във Facebook се разпространи неподписано писмо от болница „Свети Лука“ в Канзас Сити, в което се твърди, че пиенето на алкохол, най-вече на водка, е ефективно средство за унищожаването на вируса COVID-19. По-късно беше доказано, че това писмо е измама.

Алкохолът, при достатъчно високи концентрации, е в състояние да унищожи вирусите, като унищожава протеините, съставляващи ги, което ги кара да загубят структурата си, правейки ги неактивни и неефективни.

Според CDC имате нужда от концентрация от най-малко 60% алкохол, за да предизвика този процес, като 60% до 90% са оптималните нива.

Съдържанието на алкохол в повечето алкохолни напитки е под 60% и следователно под концентрациите, необходими за унищожаването на повечето вируси и бактерии, според д-р Стефан Фин, професор по Общи вътрешни болести и здравни служби и ръководител на Обща вътрешна медицина в Медицинския факултет на Университета във Вашингтон.

Обикновено твърдият алкохол, като водка, джин, уиски, ром и текила, е средно около 40%.

Когато се консумира, количеството алкохол, което влиза в кръвта, е далеч по-ниско. Нивата на алкохол в кръвта от над 0.08% се считат за съответстващи на интоксикацията.

Въпреки че има видове алкохол, които имат над 60% алкохолно съдържание, те няма да убият микробите в тялото или да ви помогнат в борбата с инфекциите. Нито пък ако пиете алкохол с още по-високо съдържание.

Нивата на алкохол в кръвта от 0.35% до 0.40% обикновено представляват потенциално фатално алкохолно отравяне. По този начин в кръвния поток етанолът ще убие човека, преди да убие вируса.

По-специално за новия коронавирус лекарите и изследователите не знаят нищо, което можем да консумираме - включително какъвто и да е вид алкохол, което може да намали риска от инфекция.

Затова специалистите призовават хората да не се опитват да унищожават вируса по този начин.

Що се отнася до използването на алкохол като дезинфектант, най-добре е да го избягвате и да се придържате към дезинфектанти, които са направени специално за ръце. За да може алкохолът да бъде ефективен за унищожаване на микроби, той трябва да се прилага за поне 30 секунди.

Търговските дезинфектанти за ръце са формулирани така, че да се нанасят удобно и могат по-лесно да се втриват в ръцете, за да не се изпаряват бързо.

Като се има предвид това, за предпочитане е да измиете ръцете със сапун и вода, отколкото да използвате дезинфектант за ръце.

И помнете, че най-добрият начин за унищожаване на микроби и предотвратяване на инфекции, особено в момента, е добра хигиена на ръцете и социално дистанциране.