НАСА праща хора на Луната след пет години

9145
НАСА праща хора на Луната след пет години

© Pixabay

НАСА изчисли, че ще се нуждае от сума между 20 и 30 млрд. долара през следващите пет години, за да изпрати американски астронавти отново на Луната до 2024 г.

Администраторът на щатската комическа агенция Джим Брайденщайн посочи пред CNN, че тези изчисления касаят парите, които са необходими над вече съществуващия боджет на НАСА.

Разходите са толкова високи поради амбициозния план за изграждане на „устойчиво присъствие на Луната”, пише Business Insider. 


“Когато говорим за 20 до 30 млрд. долара, това са 20 до 30 млрд. долара над нормалния бюджет на НАСА. Но разбира се, това може да бъде разнесено в хоризонт от пет години”, казва Брайденщайн.

НАСА понастоящем получава над 20 млрд. долара на година по план до 2024 г. Агенцията планира - след пращането на хора на Луната, да се опита да стори същото и на Марс, някъде след 2030 г.

Брайденщайн разкрива, че отиването на Луната ще бъде особено важно, за да се разбере как точно се изгражда присъствие на чужда планета – нещо, което ще бъде използвано в мисията до Марс.

По думите му отиването на Марс означава, че астронавтите ще трябва да прекарат там две години, тъй като планетата се позиционира от същата страна на слънцето като Земята веднъж на всеки 26 месеца.

„Не искаме да се учим как да живеем и работим в друга свят, докато сме за първи път на Марс, тъй като разходите са прекалено високи”, казва той.

„Мислете за това като за краткосрочна инвестиция, за да имаме устойчива програма на Луната, докато държим погледите си вперени в Марс. Да видим как ще живеем и работим в друг свят, а именно Луната, след което да отидем на Марс и да сторим същото по начин, по който американците да имат програма, от която да бъдат горди за дълъг период от време”, казва Брайденщайн.

НАСА иска да прати двама души на Луната - мъж и жена, като крайната цел е изграждане на база там, така че човечеството да може да я използва за отправна точка към Марс.

Агенцията иска да създаде „устойчиво присъствие” на Луната до 2028 г., което е доста по-различно от мисията през 1969 г., тъй като сега целта е хората да създадат възможност да останат там.

По думите на Брайдщайн, НАСА е провела преговори с властите относно бюджета си и смята, че е убедила законодателите да дадат своята подкрепа.

Проектът за кацане на Луната носи името на Артемида - сестрата близнак на Аполон от гръцката митология. Космическата агенция на САЩ се зарича, че този път астронавтите ще останат за дълъг период на спътника и ще проведат изследвания, които хората дори не са си представяли.

НАСА отваря Международната космическа станция за туристиКосмическата агенция на САЩ обяви, че МКС ще бъде отворена за „частни астронавтски мисии, които са до 30 дни“, като първата подобна мисия ще се реализира най-рано през 2020 г.

Кабинетът на президента Доналд Тръмп първоначално се надяваше да достигне Луната до 2028 г., но НАСА е гоова да ускори процеса с четири години. На фона на това, Тръмп предложи увеличаване на бюджета на агенцията с 1.6 млрд. долара за 2020 г.

На по-късен етап Тръмп започна да критикува НАСА, посочвайки, че вниманието й трябва да е насочено върху Марс. „При всичките тези пари, които харчим, НАСА не трябва да говори за Луната – бяхме там преди 50 години”, казва Тръмп.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg