Най-добрият път на жената към милиардите - богатият мъж

1016
Най-добрият път на жената към милиардите - богатият мъж

© Pixabay

Стъкленият таван е твърдо на мястото си сред най-богатия 1% от американците.

Жените печелят достатъчно сами, за да попаднат в този 1% само в едно от 20 елитни домакинства, сочи ново проучване на American Sociological Review. Това неравенство не е намаляло през последните 20 години.

Най-добрият шанс на една жена да стане част от единия процент е не чрез високо платена работа или добро образование, а като се омъжи за мъж с "перспективи за добри доходи," казват авторите на проучването.

В същото време шансовете на мъжете да достигнат статут на членове на единия процент са тясно свързани с кариерата и образованието им.

"През последните две години жените почти не са постигнали напредък спрямо мъжете по отношение на доходите, които да им осигурят присъствие сред най-богатите," казва пред CNBC Джил Яворски, преподавател в Университета на Северна Каролин-Шарлът, която е автор на проучването.

"Това са резултатите, въпреки че жените в момента изкарват половината от всички дипломи в областта на правото и медицината и започват собствен бизнес много по-често, в сравнение с миналото," казва тя.

"За съжаление, тези образователни и предприемачески постижения не успяват да им осигурят същия достъп до позиции с високи доходи, както осигуряват на мъжете."

Вероятността жените да станат част от най-богатия 1% е с 84% по-малка, отколкото при мъжете. Само 4.5% от жените могат сами да изкарват достатъчно средства, за да влязат в единия процент, показва анализът на данни на Федералния резерв на САЩ за периода 1995-2016 г.

Омъжените жени, от друга страна, имат много по-голям шанс, до голяма степен благодарение на доходите на своите съпрузи. Техният шанс да попаднат сред най-богатите е с 991% по-голям, отколкото при необвързаните дами. За сравнение, при женените мъже той е 71%.

Неравенството по отношение на доходите между единия процент и останалите 99% от американското население се увеличава от 80-те години насам. Най-богатият 1% в момента притежава по-голямо богатство, отколкото най-бедните 90%.

През 2016 г. средният доход на домакинствата в САЩ е бил 51 000 долара, докато домакинствата, които са част от този 1%, са имали доходи в размер на минимум 845 000 долара.

Предишни проучвания показват, че тъй като най-богатият 1% от домакинствата разполагат с такива огромни финансови ресурси, те имат значително политическо, икономическо и социално влияние. Ако доходите на жените в тези домакинства е маловажен, тогава мъжете доминират в икономиката, казва Яворски.

"В това влияние се отразяват предимно мъжките интереси, които, както показват и други проучвания, могат да се различават от интересите на жените."

Образованието и собственият бизнес наистина увеличават доходите на жените, но тези фактори сами по себе си не са достатъчни, за да им осигурят равна възможност за достигане до единия процент, казват авторите на проучването.

Общо 1.8% от омъжените жени със собствен бизнес и високо образовани жени печелят достатъчно сами, за да бъдат част от единия процент, в сравнение със 7.3% при мъжете.

Мъжете все още доминират във високоплатените сфери, като финанси, консултантска дейност и право, вероятността при тях да започнат собствен бизнес и да имат повече възможности да се издигнат в корпоративната йерархия са по-големи, в сравнение с жените.

Жените се сблъскват с пречки в кариерата и имат по-ниски доходи на всички образователни нива, според авторите на проучването, като по тази причина им е необходимо по-дълго време, за да постигнат статут на високо платени, в сравнение с мъжете.

Тъй като проучването показва силна връзка между предприемачеството и високите доходи, Яворски казва, че разширяването на достъпа на жените предприемачи до финансови капитали, за да създадат собствен бизнес, би помогнало за намаляване на разликата при единия процент.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg