Британски учени твърдят, че медът помага идеално на тялото да се освободи от токсичния ефект на препиването, съобщи вестник "Дейли телеграф".

Британското Кралско дружество по химия обясни, че фруктозата в меда е много важна за разграждането на алкохола в безвредни продукти.

Махмурлукът е толкова неприятен, защото алкохолът първо се разгражда на ацеталдехид, който е токсичен за тялото и предизвиква главоболие, гадене, повръщане, каза д-р Джон Емсли от Кралското дружество, цитиран от БТА.

С помощта на фруктозата той се преобразува в оцетна киселина , а тя с нормалните метаболитни процеси се изгаря до въглероден двуокис, който се издишва. Учените препоръчват към празничната трапеза да се добавят препечени филийки с мед. Така тялото ни по-лесно ще се справи с алкохола.

Срещу махмурлук е полезно също преди да седнем на празничната трапеза, да изпием чаша мляко, а преди лягане да изпием половин литър вода.

Млякото забавя усвояването на алкохола, което означава, че тялото трябва да се справи с по-малко ацеталдехид в даден момент.

Водата е необходима, защото алкохолът предизвиква дехидратация, а тя влошава махмурлука. Затова е добре да се пият и безалкохолни, а накрая вечерта за завърши с две чаши вода.