Ако целим отслабване, обикновено сме притеснени от това какво точно ядем, внимателно броим калориите и теглим порциите.

Но забравяме, че не само това има значение, но и времето, през което се храним.

Според изследванията времето за хранене може да има огромно влияние върху загубата на тегло, ако сте на диета.

Проучвания показват, че най-доброто време за закуска е малко след 7 часа сутринта - 7.11 ч., за да бъдем точни. Обядът е най-добре да е между 12:30 и 13:00 ч., като най-доброто време е 12.38 ч. А що се отнася до вечерята, оптималното време за нея е между 18:00 и 18:30 ч., за предпочитане 18.14 ч.

Ранната вечеря се оказва важна за всеки, който цели да намали теглото си. Ако това хранене се премести след 20 ч., може да се отрази на талията, показват проучванията.

А лека закуска?

Експертите също така са успели да определят „часовник за закуски“ - онова време, в което усещаме спад на енергията. Най-добрите часове за такива закуски са 11.01 ч, 15.14 ч. и 21.31 ч. Целта е обаче да имате здравословни закуски, които да ви държат сити и да не посягате към сладки изкушения.

Пропускане на хранене - каква е вредата?

Загубата на тегло определено няма да бъде по-лесна, ако решите да пропуснете хранене. Ако тялото ви не получава храна, то забавя метаболизма, за да съхрани енергия.

Първоначално може да отслабнете, но в крайна сметка просто ще хапнете по-късно и ще върнете цялото си тегло. Хранене три пъти на ден със здравословни междинни закуски е оптималният начин да загубите килограмите и да се предпазите от преяждане.

Как трябва да изглежда дневната диета?

Препоръчва се на жените, които искат да отслабнат, да се придържат към храни, носещи 1400 калории на ден. Когато обмисляте най-доброто време за закуска, обяд и вечеря, е да започнете деня с добра закуска (малко след 7 часа сутринта), опитайте да е около 400 калории.

По време на обяда (между 12:30 и 13:00 ч.) е добре да заложите на не повече от 400 калории. Ще ви е необходима енергия за останалата половина от деня, затова е важно да дадете на тялото нужните хранителни вещества и протеини.

Изберете сложни вместо рафинирани въглехидрати, като тези, които се съдържат в бели тестени изделия, ориз и хляб, така че да останете по-сити за по-дълго и да не изпитвате спад на енергията няколко часа след обяд.

Вечерята (между 18:00 и 18:30 ч.) може да бъде с по-малко калории, така че се стремете към около 300. Пропуснете въглехидратите и изберете протеини и зеленчуци.

Ако се придържате към 400 калории за закуска, 400 за обяд и 300 за вечеря, тогава ще можете да се поглезите с две закуски по 100 калории през целия ден и пак да оставите допълнителни 100 калории за добавки, като мляко в чая и кафето през деня, и за плодове (52 калории в малка ябълка, 53 в круша, 59 в портокал и 89 в банан).