Най-лесният начин за справяне със стреса

5351
Най-лесният начин за справяне със стреса

© pixabay.com

Стресът е отлично нещо. Той ни прави по-бързи, по-силни, по-гъвкави, кара мозъка ни да бъде по-креативен и по-бързо да реагира. Така смята Майкъл Портър, специалист по молекулярна биология, преподавател в университет в Централен Ланкашиир.

Именно поради това много хора с готовност се поставят в стресови ситуации на работното място или се занимават с екстремни видове спорт. Проблемът е в това, че неконтролируемият стрес може да ни лиши от способността да мислим – това е познато на хора, на които се е налагало да говорят пред публика.

Стресът съществува, тъй като ни дава еволюционно преимущество. В живота на древните хора, когато са били заобиколени от хищници, храната е била дефицит. Болестите са били навсякъде.


Разбирайки какво се случва с тялото ни и защо, ние можем да се научим да контролираме стреса и да го използваме в свой интерес.

Нашето тяло в състояние на стрес

Когато изпитвате стрес, това означава, че тялото минава в авариен режим. Натиснат е бутонът Turbo, превръщате се в свръхчовек. Т.е. ставате извънредно бдителни, придобивате способност да реагирате бързо, способностите на паметта се подобряват.

Запомняте всеки детайл, който виждате, чувате или усещате. Именно това повишено внимание към околната среда създава усещане, че времето е спряло.

В тялото, благодарение на освобождаването на хормона CHR, стартира производството на сложна каскада от други хормони. Това води до учестяване на дишането и сърцебиене, а също така до повишено кръвно налягане. Дотук всичко се случва, за да може тялото да получи повече кръв и кислород.

Едновременно с това черният дроб обработва повече гликоген – вещество, което съдържа повече енергия и прилича на нишестето в растенията. То участва в организма в присъединяването на молекулите на глюкозата – при обратния процес се освобождава глюкоза, която нашето тяло използва за получаване на енергия.

Кръвта се разнася из всички части на тялото, за да поддържа мускулите, които показват особена сила и издръжливост. Имунната система променя режима си, а кръвта е готова да се съсири, в случай че получите нараняване.

Мозъкът също започва да работи по-добре – той се захранва извънредно с глюкоза и кислород, които циркулират из цялото тяло.

Задвижването на системата може да доведе до прегаряне/претоварване

Подобно на мощен двигател, в състояние на стрес ние се нагряваме. Ако това продължава прекалено дълго, прегряваме. В краткосрочна перспектива физиологичните промени, сред които повишено кръвно налягане, високо ниво на глюкозата и липса на апетит, са важни инструменти за адаптация, които обикновено нанасят на организма лека вреда.

Хроничният стрес обаче води до отслабване на имунната система, диабет, сърдечен пристъп, инсулт и други неприятни състояния.

10 стъпки, с които ще подобрите настроението си Понякога денят не започва добре, но вие определяте как да приключи

Нашите тела полагат максимални усилия, за да използват тези инструменти за адаптация само тогава, когато са най-необходими. Така те извличат максимална полза и минимизират потенциалните загуби.

Дишане за контролиране на стреса

Най-простичкото нещо, което може да направите, за да понижите стреса, е да дишате. Всички знаем как се прави. Съществуват дихателни техники – традиционни и съвременни, които акцентират върху важността на дълбокото дишане.

Незабавният ефект от този тип действия понижава производството на един от хормоните на стреса – норадреналин. Освен това се понижава нивото на кортилоза – друг хормон на стреса.

Дълбокото дишане води до отпускане на нервната система, овладяване на вълненията и паниката, възвръщане на концентрацията.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg