Учени твърдят, че фрагменти от глинени съдове на 8000 години съдържат най-ранните сведения за производство на вино в света.

Глинените делви, съдържащи остатъци от съставки на виното, били открити на две места южно от грузинската столица Тбилиси, съобщават изследователите, цитирани от ВВС.

Върху някои от съдовете имало рисунки на чепки грозде и танцуващ мъж.

До този момент най-ранните сведения за винопроизводство се съдържаха в глинени съдове на около 7000 години, които бяха открити в Северозападен Иран.

Последните открития са публикувани в списание Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

„Смятаме, че това е най-старият пример за култивиране на евразийско винено грозде, растящо в дивата природа, единствено за производството на вино“, казва съавторът на изследването Стивън Батиук, старши изследовател в университета в Торонто.

„Виното има централно място в западната цивилизация. Като лекарство, социален лубрикант, субстанция, променяща ума и много ценна стока, виното е в основата на религиозни култове, фармакопеята, кухнята, икономиката и обществото в древния Близък изток“, допълва Батиук.

Традиционни методи

Глинените делви били открити в две неолитни селища, наречени Гадачрили Гора и Шулаверис Горас, на около 50 км южно от Тбилиси, съобщават изследователите. Следи от вино са открити в осем делви, най-старата от които датира отпреди около 5980 години пр. Хр.

Големи делви, наречени квеври, които са сходни с древните, продължават да се използват във винопроизводството в Грузия, казва Давид Лордкипанидзе, директор на Грузинския национален музей, който помагал в изследванията.

Батиук отбелязва, че виното вероятно е било правено по сходен начин с днешния метод квеври, „при който гроздовите зърна се смачкват и плодът, дръжката и семената ферментират заедно“.

Преди това най-ранните сведения за производство на вино бяха открити в планината Загрос в Иран и датираха отпреди 5400-5000 години пр. Хр.

През 2011 г. в пещера в Армения бяха открити преса за вино и делви за ферментация отпреди около 6000 години.

За най-старото вино в света, което не е на основата на грозде, се смята ферментирала алкохолна напитка от ориз, мед и плодове, открита в Китай и датирана отпреди около 7000 г.пр. Хр.