Ако пиете кафе всяка сутрин, вие сте един от милиардите кафе фенове по света. Всеки ден се консумират около 2,25 милиарда чаши кафе, което доказва колко е популярна е тази напитка. Но какво знаем за нея?

От Bright Side споделят някои интересни факти за една от най-обичаните напитки на всички времена.

1. Няма силно кафе.

Както се оказа, няма такова нещо като силно кафе. Невъзможно е да се оцени силата на кафето. Кафето се оценява с много различни параметри като плътност, сладост, киселинност, тонизиращо действие.

2. Точното време за кафе

Ако пиете кафе, за да се освежите, трябва да изберете точното време. Можете да определите времето според кортизола в тялото. Повечето хора имат високо ниво на кортизол между 8 - 9 ч., следващият пик е между 12 - 13 ч., а последният е от 17:30 до 18:30 часа. По-добре е да пиете кафе, след като започнете да се чувствате уморени. След последния пик не се препоръчва, ако искате да спите добре през нощта..

3. Взаимодействие с лекарства

Германски учени установиха, че взаимодействието между кофеина и аналгетиците увеличава техниия ефект.

4. Продължителността на действието

Ако пиете чаша кафе в 9 часа сутринта, до 13 часа в организма ви ще останете само 100 mg кафе. Но ако го пиете след 3 часа, ще останете свежи до вечерта.

5. Смляното кафе „живее“ 15 минути.

Ако смилате пресни кафе зърна, опитайте да изпиете приготвеното от тях кафе в рамките на 15 минути. След това то губи аромата, променя вкуса си и няма да можете да му се насладите пълноценно.

6. Как се произвежда кафето

За да произведете 1 кг. кафе, трябва да оберете 2 дървета. Кафеното дърво расте около 3 години преди да можете да се бере.

12 трика, които заведенията за бързо хранене не искат да знаетеТе им помагат да привличат клиенти и да продават в големи количества

7. Кафето влияе върху резултатите от спорта.

Кофеинът увеличава нивата на адреналина в организма и освобождава мастните киселини от мастната тъкан, което води до най-добри резултати при тези, които пият кафе преди тренировка.

8. Кафето се използва за ядене.

Тъй като кафето се произвежда от плодове, не е чудно, че в началото не е употребявано като напитка. Африканците смесват животинска мазнина с плодове на кафе до получаване на паста. После я правят на топчета и ги ядат за повече енергия.

9. Приготвяне на кафе

Много хора мислят, че колкото по-силен е вкусът и колкото по-тъмен е цветът, толкова повече кофеин има в кафето. Но печенето на кафето не оказва влияние върху количеството кофеин в него, нивата остават същите.

10. Пиенето на кафе води до напълняване

Кафето потиска кортизоловия хормон, който ви кара да жадувате за захар и сладки неща. Но кофеинът в него нарушава цикъла на съня, така че на следващия ден може да се почувстваме по-малко енергични и по-изкушени да ядем различни сладкиши.