Невероятно съоръжение складира мръсотия в средата на езеро

4777
Невероятно съоръжение складира мръсотия в средата на езеро

Ijsseloog е огромна кръгла яма в средата на езерото Ketelmeer в Холандия. Тя е с диаметър от един километра и 45 метра дълбочина.

Функционира като резервоар за съхранение на силно токсични замърсители, изгребани от дъното на езерото.


Между 1950 г. и 1990 г. водоемът е силно замърсен от токсични индустриални замърсители, превозвани по реката от индустрии и фабрики, разположени нагоре по течението й.

Тези замърсители плуват във водите на реката, като идват не само от Холандия, но и от Германия, Швейцария и Франция.

Вижте още: Това невероятно пътно съоръжение се намира в Холандия

Най-замърсените седименти засядат на дъното на езерото, превръщайки се в дебел слой от замърсени утайки. Това води до опасения, че те могат да замърсят подпочвените води, както и близкото езеро IJsselmeer - най-голямото в Холандия и основен източник на прясна вода за селското стопанство и населението.

През 1994 г. е взето решение за отстраняване на замърсените седименти от езерото. След дълги консултации, окончателно се налага идеята веществата, които носят сериозен риск за здравето, като кадмий, никел, олово, арсен и живак, да бъдат съхранени в огромна яма, наречена IJsseloog, разположена в самото езеро Ketelmeer.

IJsseloog е построена между 1996 и 1999 г. Тя е с диаметър от един км и дълбочина от 45 метра, като има капацитет да побере 20 милиона кубични метра утайка. Ямата е заобиколена от десетметров насип.

За да не се допусне разлив, дъното й е запечатано с глина, дигата е облицована с фолио, а нивото на водата в ямата се поддържа под тази на езерото.

Около ямата е създаден изкуствен остров, на който се намират съоръжения за преработка, които отделят замърсителите от пясъка и торфа. Когато те са чисти, ще бъдат използвани за за изграждане на изкуствени острови и на други места.

Операцията по драгиране започна през 2000 г. и се очаква да отнеме 20 години, за да бъде завършена. Когато депото е пълно, то ще бъде запечатано със слоеве от глина и пясък, а островът и блатото ще бъдат използвани за туристически цели.

Междувременно, природата вече се опитва да поправя щетите, нанесени й от човека. На изкуствения остров, създаден източно от склада с утайките, вече се срещат водолюбиви птици като лебеди, гъски, лопатарки, планински патици и гмурци.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg