Австралийка измисли как да запази зеленчуците свежи до един месец в хладилник, като използва само вода и стъклен буркан.

Според Кейт Фрийбайрн, която споделя кухненски трикове онлайн под името The Pantry Mama, съхраняването на зеленчуци, като целина и моркови, във вода им позволява да издържат свежи много по-дълго, отколкото ако ги съхранявате в обикновен пласмасов или стъклен контейнер.

В публикацията, която Freebairn споделя от @ReduceWasteNow, се казва, че целината, съхранявана в пълен с вода буркан, ще остане свежа до две седмици, докато потопените моркови могат да издържат и до месец.

"Това е чудесна идея!", пише Фрийбайрн във Facebook. „Чудя се за какви други зеленчуци може да работи?“

В коментарите хора потвърждават, че трикът работи, стига да сменяте водата ежедневно, като може да се използва и за други зеленчуци, например маруля.

Според The ​​Kitchn използването на вода е особено полезно при съхранението на зеленчуци, като моркови, целина и картофи, след като бъдат нарязани.

Експертите съветват да се използва прясна хладна вода, която да се сменя редовно.

Вода може да се използва и за запазване на храни, като гуакамоле и нарязани ябълки, които в противен случай бързо ще покафенеят, посочва Independent.

Ако искате зеленчуците да ферментират, можете да добавите сол към водата - 1-2 супени лъжици на една чаша вода, и да оставите от два дни до две седмици, в зависимост от температурата на околната среда и колко кисели искате да бъдат.