Няколко невероятно грешни прогнози (Част 1)

3929
Няколко невероятно грешни прогнози (Част 1)

Напоследък са популярни прогнозите за края на света и за катаклизмични природни бедствия. През годините е имало множество прогнози за най-различни събития и явления - някои верни, други не чак дотам.

Ето и няколко прогнози, подбрани от CNBC, които се отличават с това, че са невероятно далеч от истината:

Фондовият пазар от 1929 г.

Ървинг Фишер е виден икономист от 20 век. Самият Милтън Фридман го нарича "най-великият икономисто, който САЩ някога е имал," а много от нещата, смкойто е допринесъл за икономиката се цитират от икономистите и до днес.

Въпреки интелекта и знанията си той правя едно изказване през 1929 г., което унищожава репутацията му до края на неговия живот.

Три дена преди срива на Уолстройт от същата година той заявява че, "цените на акциите изглежда са достигнали перманентно високо плато." След като е опроверган 72 часа по-късно, той се опитва да избяга от това свое изявление, но месеците наред, в които се мъчи да придаде позитивна нотка на нещата, само допълнително подкопават репутацията му. Той умира през 1947 г., но възобновеният интерес към неокласическата икономика през 50-те години на миналия век довеждат до преоценка на неговата работа и реабилитиране на името му.

Y2K

Когато става въпрос за световни катастрофи, които не са се състояли, Y2K е една от най-големите. С наближаването на 2000 г., компютърни експерти осъзнават, че има потенциален проблем. По-голяма част от софтуерът е бил написан по начин, в който последните две цифри са представлявали годината, вместо тя да е изписана напълно с четири цифри. "1998", например, е била записана "98."

С настъпването на новото хилядолетие те се опасяват, че компютри по цял свят ще се държат като че ли преминаваме от 1999 в 1900 г., а последствията от това е нямало как да бъдат предвидени.

Тази ситуация представляваше проблем основно за финансовата индустрия, но параноята бързо се пренесе във всички сектори. Някои хора смятаха, че всичките им данни ще пострадат, хаосът в базите данни ще доведе до недостиг на хранителни продукти и че ядрени снаряди ще се изстрелват сами.

За щастие 1 януари 2000 г. дойде и си замина без някакви големи инциденти.

Разпадане на САЩ през 2010 г.

През 1998 г. руският политически писател Игор Панарин заявява, че САЩ е на ръба на гражданска война, която може да доведе отказ на по-богатите щати да внасят данъци в държавата и да се отделят от останалите. След прогнозиранoto за 2010 г. разпадане на нация тя щяла да бъде разделена на шест части и поделена между новите световни сили.

В статия в The Wall Street Journal от 2008 г. Панарин обяснява, че след промените Западното крайбрежие на САЩ ще се контролира от Китай, Хавай от Япония, югоизточната част ще премине към Мексико, северната част на Средния запад ще бъде за Канада, а североизтока ще бъде присъединен към Европейския съюз. Русия пък ще получи Аляска. Според Панарин по това време е имало "вероятността за разпадане на САЩ е била 55 на 45% ."

Dow Jones на 36 000 пункта

През 1999 г. Джеймс Гласман и Кевин Хасет публикуват книга, в която твърдят, че след няколко години индексът Dow Jones Ще достигне 36 000 пункта. Тя е продукт белязан от времената когато спукването на дотком балона беше нещо невъобразимо, а ирационалното изобилия беше заразно.

В предговора на книгата се казва: "Ако се опасявате, че ще изпуснете големия ръст на пазара, ще откриете че не е прекалено късно. Цените на акциите в момента са в средата на еднократно повишения до много по-високи нива от порядъка на 36 000 пункта за индекса Dow Jones."

За съжаление нещата не се развиват по този начин. Днес използвано копие на книгата, може да бъде закупено на Amazon.com за 1 цент.

Онлайн пазаруването

През 1966 г. списание Time излиза със смела прогноза: "Дистанционното

пазаруване, макар и напълно възможно, ще претърпи провал, защото жените обичат да излизат от дома си, да имат контакт със стоката, да могат да си променят мнението."

Вярно е, че през 2011 г., много хора все още обичат да излизат от дома си и да виждат продуктите, които купуват, но тази прогноза и много далече от настоящото положение и се отдалечава все повече всяка година.

Най-изобличаващата статистика срещу тази прогноза са данните на компанията Forrester Forecast. Според нейно проучване от 2010 г. през същата година в само в САЩ ще бъдат похарчени общо 173 млрд. долара за онлайн пазаруване.

Телевизията

От проучване на A.C. Nielsen Co. от 2010 г. става ясно, че средностатистическият американец гледа близо 5 часа телевизия дневно, а много домакинства имат по повече от един ТВ приемник. През 1946 г. обаче Дарил Занук, който e награждаван продуцент, сценарист, актьор, режисьор и ръководител на филмово студио не е могъл да си представи, че телевизията ще стане популярна.

"Телевизията няма да може да задържи пазарният дял, който евентуално ще придобие след първите шест месеца," прогнозира той. "Хората скоро ще се изморят да се взират в шперплатова кутия всяка вечер." Занук не е единственият човек, който има грешно менние тогава. New York Times излиза със статия през 1939 г., в която казват, "Проблемът на телевизията е, че хората трябва да залепят очите си за един екран, а средностатистическия американец не би имал време за това."

Ракетната поща

Артър Съмърфийлд е бил министър на пощите на САЩ по времето на президента Дуайт Айзенхауер. Той вероятно е най-известен с една прогнозата си от 1959 г. "Преди човек да стъпи на луната," казва той, "вашата поща ще се доставя за часове от Ню Йорк до Австралия от ракети с дистанциуонно насочване. На прага сме на ракетната поща."

В същата година, в която Съмърфийлд прави смелата си прогноза, щатските пощи тестват "Ракетната поща" за пръв и последен път. От подводницата близо до крайбрежието на Флорида е изстреляна ракета към морската база в Мейпорт. Тя достига дотам за 22 минути, а двата контейнера с поща, които е транспортирала са доставени успешно. За съжаление обаче програмата така и не е въведена в действие.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg