Очаква се първично публично предлагане на OGX Petroleo

1068
Очаква се първично публично предлагане на OGX Petroleo

Бразилският милиардер Айке Батиста ще се облагодетелства от наскорошното откриване на петролни залежи в Бразилия, като планира първично публично предлагане на компанията OGX Petroleo e Gas Participacoes SA.

Батиста смята да продаде нови акции на стойност 3.37 млрд. долара от компанията, основана преди по-малко от година. Плановете включват продажба на 4.95 млн. акции на местни и чуждестранни инвеститори.

Решението за първично публично предлагане става реалност на фона на значителния брой отменени такива на бразилската борса поради лошата международна конюнктура, въпреки че бразилският индекс е един от малкото световни с повишение от началото на годината.

От началото на 2008 г. три бразилски компании са осъществили първични публични предлагания, набрали 780 млн. бразилски реала, в сравнение с 59 станали публични за изминалата година, набрали 53.2 млрд. реала.

Мениджър на първичното публично предлагане е Banco UBS Pactual SA, Credit Suisse и Banco Itau BBА.

В края на ноември миналата година Батиста плати 800 млн. долара за първия си лиценз за проучване за нефтени находища на бразилския бряг.

Действието бе последвано от откриване на находище на 9 ноември, чиято концесия е собственост на държавно контролираната компания Petroleo Brasileiro SA, а находището се очаква да е с капацитет от 8 млрд. петролни барела. То може да превърне страната в основен световен износител.

„Величината на откритието може да превърне Бразилия от средно ниво производител до "по-високо ниво, като Венецуела или Арабските държави", казват от правителството. Полето може да представлява 40% от всички находища, някога откривани в страната.

Бразилия стана нетен износител на суровината миналата година, но все още трябва да внася лек петрол за рафинираните продукти, от които се нуждае. Държавата добива и изнася основно тежък суров петрол, който трябва да се смесва с лек в рафинериите.

Петролът в Тюпи и потенциални други находища наблизо могат драстично да променят ролята на Бразилия в световния петролен бизнес.

Находището се намира на 2 140 метра под водата и още 3 000 метра пясък и скали, и под 2 000 метра дебел слой от сол.

Извличането на суровината оттам ще бъде огромно предизвикателство. Също така ще отнеме години, защото петролът е толкова дълбоко под повърхността, поради което едва ли ще има влияние върху цената му в краткосрочен план.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg