Анонсираха идеята за Асоциация на фирмите-износителки

1973
Анонсираха идеята за Асоциация на фирмите-износителки

Главният изпълнителен директор на Пощенска банка Антъни Хасиотис анонсира днес пред представители на кабинета, ключови представители на бизнеса, инвеститори, дипломати, големи корпоративни клиенти на банката и медиите идеята за създаване на Българска асоциация на експортно-ориентираните фирми. Това се случи на съвместно организираната от банката и КРИБ среща, на която се обсъдиха перспективите и предизвикателствата пред българските износители.

"Надяваме се, че с тази среща ще допринесем за развитието на износа, за което се нуждаем от подкрепа както от страна на правителството, така и от частния сектор. Пощенска банка има готовност да окаже подкрепа на фирмите износители както чрез предоставяне на пакет от услуги, така и с всички необходими ресурси. Смятаме, че създаването на Българска асоциация на експортно-ориентираните фирми ще допринесе много за идентифицирането и развиването на благоприятни възможности пред българския експорт", заяви Антъни Хасиотис в рамките на срещата.

Заместник министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов посочи, че правителството би подкрепило подобна структура, като добави обаче, че засега статутът на тази асоциация е твърде неясен.

През изминалата година общата стойност на българския експорт нараства с повече от 33% до 15.6 млрд. евро. Данните показват, че българските търговски връзки са основно със страни от ЕС и съседните държави в региона. В топ 5 от експортните дестинации за българския бизнес са Гърция, Румъния и Турция, към които е насочен повече от ¼ от целия износ на страната. Експортът играе значителна роля във възстановяването и развитието на икономиката, посочи още Антъни Хасиотис.

Неколкократно на срещата бе изтъкната важната роля на експортноориентирания бизнес у нас, който пръв излезе от кризата. Посочи се също така, че слабото вътрешно потребление и внесената отвън инфлация остават проблем пред трайното възстановяване на икономиката ни.  

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg