Ас. Ягодин: Три са предизвикателсвата пред банките през '11

1797
Ас. Ягодин: Три са предизвикателсвата пред банките през '11

Без повишение в търсенето на нови кредити през 2011 година, рентабилността на банките продължи да пада и именно това е едно от предизвикателствата, пред които финансовите институции са изправени през тази година. Това заяви Асен Ягодин, изп. директор на Пощенска банка, по време на банковия панел на IX-ия международен финансов форум БИП, преминал под надслов „Банките - фактор за възстановяване на българската икономика".

Именно кредитирането е и едно от трите основни предизвикателства пред банковия сектор у нас през 2011 година, които банкерът начерта в своето изказване. Останалите две остават просрочията и ликвидността в системата.

По отношение на просрочията Ягодин коментира, че имаме добри шансове да спрем ръста им и да обърнем тенденцията, благодарение на икономическия растеж през 2011 година.

По време на форума стана ясно, че съживяването на външните пазари, а оттам и на поръчките за българските компании-износителки са добри сигнали, но са необходими и индикации за съживяване и на вътрешното потребление. Това от своя страна ще доведе до по-лесното обслужване на задълженията, а и съживяването ще доведе до повишен интерес към кредитирането.

Ягодин отчете, че нивото на проблемните кредити (лошите и преструктурирани) продължи да расте през 2010 година, но започна да се наблюдава забавяне в темповете им на растеж към края на годината, която положителна тенденция се прехвърли и през тази.

Това според банкера говори за това, че банките успяват да се справят с просрочията и могат да генерират адекватни доходи, които да покрият бъдещи просрочия.

Тук идва и ролята на привлечената ликвидност в системата, която според Асен Ягодин има двуяко значение - от една страна като гарант на стабилността, но и като генератор на нови кредити, който процес банките ще трябва да стимулират, седейки върху тази гореща ликвидност.

Това е така, защото този ресурс трябва да се плаща със собствени средства от институциите и ако не се дава под формата на кредити, то той ще яде от печалбата на банките.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg