Г. Гълъбов: Кризата дисциплинира бизнеса и банките

2113
Г. Гълъбов: Кризата дисциплинира бизнеса и банките

Да, трудно е, но от кризата произтекоха няколко положителни ефекти, смята Гълъбин Гълъбов, изп. директор на Емпорики Банка България, участник в банковия панел на IX-ия международен финансов форум БИП, преминал под надслов „Банките - фактор за възстановяване на българската икономика".

Като първи положителен ефект от кризата банкерът изтъкна подобряването на производителността на труда у нас и оптимизирането на разходите на фирмите. На второ място той изтъкна процесът на преструктуриране на българския бизнес и откроилата се роля на професионалния мениджмънт, на мястото на предприемачите. Третият положителен момент, като резултат от кризата, е по-внимателният подход към кредитирането.

„Това, което е сравнително ново и ме радва, е да виждам кампании към фирмените кредити и то към малките фирми, които бяха силно ударени от кризата," каза Гълъбов. Той смята, че тези компании, които са си направили добре сметките и с се насочили към перспективни сектори ще могат да се радват на кредитиране от страна на банките.

Що се отнася до финансирането на бизнеса днес, банкерът посочи, че от банката изхождат от сектора, в който оперира дадена фирма и как тя се вписва там. Под внимание се вземат още доставчиците и длъжниците на компанията, проучва се и евентуалният лихвен риск върху всеки един проект и др.

Гълъбин Гълъбов смята още, че финансовите институции могат да бъдат двигател на пазара на недвижимите имоти, но не могат да инициират търсене, те могат да предложат само адекватни продукти.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Малка фирма
# 0
13:04 | 8 April 2011
Г.Гълъбов е в правото си да коментира когато може с чиста съвест да отрече че шубето е голем страх.Благодарение на него почти няма кредити за малкия бизнес в измислената Емпорики банк
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg