МКБ Юнионбанк увеличава капитала си до 122.47 млн. лева

1266
МКБ Юнионбанк увеличава капитала си до 122.47 млн. лева

МКБ Юнионбанк увеличава основният си капитал с 42.553 млн. лв. и така той ще достигне 122.465 млн. лв., информираха от финансовата институция. В резултат банката ще се нареди по този показател сред десетте най-големи кредитни институции в страната. Решението за увеличението на капитала бе взето по време на проведеното в петък годишно общо събрание на акционерите. Предвижда се нова емисия акции да се запишат изцяло от досегашните собственици на банката.

MKB Bank, Унгария, която притежава 94% от МКБ Юнионбанк, ще запише малко над 40 млн. броя от новоиздадените акции, а Европейската банка за възстановяване и развитие, която е акционер с 6 на сто от капитала, ще запише останалите акции.

„Увеличението на капитала ни дава допълнителна сила да отстояваме позицията си на печеливша и ефективна институция, динамично развиваща се с темпове над средните за пазара. Допълнителният капитал ни осигурява и отлична база да продължим да предлагаме на нашите клиенти продукти и услуги при конкурентни параметри", коментира Мария Илиева, главен изпълнителен директор на МКБ Юнионбанк.

По време на общото събрание на акционерите бе отчетена успешна 2010 г. с увеличение по всички основни финансови показатели. Активите на банката достигат 1.73 млрд. лв., а кредитите - 1.28 млрд. лв., като банката е осигурила 8% от новите заеми у нас през миналата година. Депозитите преминават границата от 1 млрд. лв., като в рамките на 2010 се увеличават с 20 на сто, при двойно по-нисък ръст за системата. Банката успява да запази нисък процентът на проблемните вземания, между 3 и 9 процентни пункта по-благоприятно от средното за пазара, уточняват от кредитната институция.

Акционерите решиха, че цялата нетна печалба на банката в размер на 4.27 млн. лв. ще бъде отнесена във фонд „Резервен". За нов петгодишен мандат бяха преизбрани членовете на надзорния съвет в състав - Имре Балог, Акош Барта и Шандор Салай. КПМГ България бяха преизбрани за специализирано одиторско предприятие и за 2011 година.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg