Песимист в офиса. Предимствата на този тип служители

1160
Песимист в офиса. Предимствата на този тип служители

© pixabay.com

На пръв поглед какво полезно може да се излезе от един колега-песимист? Доста неща! Психолози твърдят, че песимистите са удивителни двигатели на прогреса на компанията. Тяхната неувереност в собствения успех и скептицизъм им помагат да понижават рисковете пред фирмата. Те може да накарат целия екип да се усъмни в ефективността на някое решение и да се избегне проблем в бъдеще.

Кои са качествата на песимистите, които помагат в работата?

1. Те не се боят да се сблъскват с проблеми
Много оптимистично настроени офис екипи не решават своевременно критичните проблеми. Това е така, тъй като избягват трудните разговори. Песимистите по своята природа са склонни да търсят проблеми, а не решенията им. Именно тези хора помагат за регистрирането на проблемите, не се притесняват да ги споделят с колегите.

2. Те невинаги са съгласни с мнението на началството
Няма нищо по-опасно за общото дето от хора, които са винаги съгласни с шефа. Това поведение обаче противоречи на характера на песимистите. Те са готови да спорят и да убеждават околните.

3. Те по-добре от другите са готови за провали
Песимистите не се надяват на късмет. Те винаги проверяват два-три пъти работата си и тази на колегите си, внимателно контролират бизнес процесите и своевременно предупреждават за рискове. Както показва статистиката, такива умерени песимисти работят по-ефективно.

Да си песимист се оказва полезно Прочетете, за да разберете защо...


4. Те знаят кои са слабите им страни
За разлика от оптимистите те не се хранят от илюзии за своите способности и постижения. Знаят, че работата им не е идеална, но това им дава възможност да вървят към съвършенството. Самоанализ, умение да се коригират грешките, придирчивост към изпълнението на задачите – това са качества не само на песимистите, но и на успешните бизнесмени.

5. Успехът ги вдъхновява повече, отколкото оптимистите
Песимистите трудно може да си представят успешен край – те постоянно претеглят „за“ и „против“. Поради това, когато се увенчаят с успех, това е сериозно постижение за тях.
 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg