Песимист в офиса. Предимствата на този тип служители

1216
Песимист в офиса. Предимствата на този тип служители

© pixabay.com

На пръв поглед какво полезно може да се излезе от един колега-песимист? Доста неща! Психолози твърдят, че песимистите са удивителни двигатели на прогреса на компанията. Тяхната неувереност в собствения успех и скептицизъм им помагат да понижават рисковете пред фирмата. Те може да накарат целия екип да се усъмни в ефективността на някое решение и да се избегне проблем в бъдеще.

Кои са качествата на песимистите, които помагат в работата?

1. Те не се боят да се сблъскват с проблеми
Много оптимистично настроени офис екипи не решават своевременно критичните проблеми. Това е така, тъй като избягват трудните разговори. Песимистите по своята природа са склонни да търсят проблеми, а не решенията им. Именно тези хора помагат за регистрирането на проблемите, не се притесняват да ги споделят с колегите.

2. Те невинаги са съгласни с мнението на началството
Няма нищо по-опасно за общото дето от хора, които са винаги съгласни с шефа. Това поведение обаче противоречи на характера на песимистите. Те са готови да спорят и да убеждават околните.

3. Те по-добре от другите са готови за провали
Песимистите не се надяват на късмет. Те винаги проверяват два-три пъти работата си и тази на колегите си, внимателно контролират бизнес процесите и своевременно предупреждават за рискове. Както показва статистиката, такива умерени песимисти работят по-ефективно.

Да си песимист се оказва полезно Прочетете, за да разберете защо...


4. Те знаят кои са слабите им страни
За разлика от оптимистите те не се хранят от илюзии за своите способности и постижения. Знаят, че работата им не е идеална, но това им дава възможност да вървят към съвършенството. Самоанализ, умение да се коригират грешките, придирчивост към изпълнението на задачите – това са качества не само на песимистите, но и на успешните бизнесмени.

5. Успехът ги вдъхновява повече, отколкото оптимистите
Песимистите трудно може да си представят успешен край – те постоянно претеглят „за“ и „против“. Поради това, когато се увенчаят с успех, това е сериозно постижение за тях.
 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...